Bašar al Asad najbogatiji diktator

Na čelu liste najbogatijih diktatora nalazi se predsjednik Sirije, Bašar al Asad, s bogatstvom procijenjenim na 122 milijarde dolara
568 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2012. 15:34h

Sirija, Egipat, Indonezija, Jemen i Iran su države kojima su vladali, ili još vladaju, najbogatiji svjetski diktatori.

Na čelu liste najbogatijih diktatora nalazi se predsjednik Sirije, Bashar al Assad, s bogatstvom procijenjenim na 122 milijarde dolara, prenosi Business.hr.

Na predsjedničkom položaju naslijedio je svog oca Hafiza al Asada, 2000. godine.

Hosni Mubarak, bivši predsjednik Egipta, drugi je na listi sa 70 milijardi dolara. Na čelu Egipta je bio 28 godina, a da nikada nije izabran na tu funkciju. Zdravlje mu je teško narušeno, a osuđen je i na doživotni zatvor. Istraživanje NVO za Globalnu finansijsku zakonitost pokazalo je da je 57 milijardi dolara izašlo iz Egipta između 2000. i 2008. Sumnja se da je novac uložen u nekretnine.

Sukarno, bivši predsjednik Indonezije, sa 35 milijardi dolara nalazi se na trećem mjestu. Transparensi internešnl (Transparency International) proglasio je Sukarna najkorumpiranijim liderom na svijetu. Na mjestu predsjednika države bio je 31 godinu.

Bivši predsjednik Jemena, Ali Abdulah Saleh, zauzeo je četvrto mjesto sa "svega" 32 milijarde dolara. Pobjegao je u Saudijsku Arabiju nakon neuspjelog pokušaja atentata ove godine, ali se na kraju vratio u Jemen. Bio je prvi predsjednik nakon ujedinjenja Sjevernog i Južnog Jemena 1990.

Ali Hamenei, Iran, sa 30 milijardi dolara nalazi se na petom mjestu liste najbogatijih diktatora. Veliki ajatolah ostavlja utisak askete, dok, s druge strane, prima velike provizije od prodaje iranske nafte i trgovine oružjem. Hamenei je vrhovni vođa Irana od juna 1989. godine.

Galerija

Bonus video: