Holms je i prije pucnjave označen kao prijetnja, na koju niko nije reagovao

Prije događaja u Aurori, o Holmsu se govorilo uvijek u superlativu. Prvu prijavu dobio je prije odluke da napusti školovanje
0 komentar(a)
Džejms Holms, Foto: Rojters
Džejms Holms, Foto: Rojters
Ažurirano: 11.08.2012. 14:30h

Džejms Holms, Amerikanac koji je optužen za ubistvo 12 ljudi na premijeri filma o Betmenu u Aurori, bio je talentovan učenik koji je na Univerzitet u Ilinoisu primljen sa odličnim ocjenama i preporukama, piše Rojters.

Na osnovu dokumentacije koju je taj 24-godišnjak pri upisu doktorata predao 2010. godine nije se moglo naslutiti da je riječ o potencijalnom ubici. U jednoj od tri preporuke navodi se da je bio nevjerovatno talentovan i vrlo posvećen akademskoj karijeri.

O njemu su u preporukama naveli i da je tražio svaku priliku za učenje u svojoj oblasti interesovanja, kao i načine kojima može da doprinese poboljšanjima u svijetu.

Holms je, sudeći prema dokumentaciji, bio među jedan odsto najboljih diplomaca Univerziteta u Kaliforniji, gdje je sa ocjenom 3,94 (najveća je 4) diplomirao neurologiju. Zahvaljujući tome dobio je stipendiju u iznosu 22.660 dolara za godinu, oslobođen je plaćanja školarine i drugih troškova na Univerzitetu u Ilinoisu.

U eseju koji je priložio, Holms je napisao da ga je uvijek "fascinirala složenost davno izgubljene misli koja se odjednom vraća u tok svijesti" i dodao da je ta fascinacija najvjerovatnije proizašla iz njegovog adolescentskog zanimanja za zagonetke i paradokse.

Najneobičniji dio prijave je priložena fotografija, na kojoj nasmijani Holms sa naočarima za sunce stoji pored lame.

Iako je primljen na Univerzitet u Ilinoisu, Holms je upisao magistraturu na Univerzitetu u Koloradu, ali se ispisao godinu kasnije, nekoliko sedmica prije pucnjave. Prije odluke o ispisivanju sa tog univerziteta posjećivao je psihijatra dr Lin Fenton, koja ga je kao potencijalnu prijetnju čak prijavila upravi. Ipak, tragedija u Aurori nije spriječena.

Bonus video: