''Goldman Saks'' oslobođen svih optužbi za izazivanje krize

Od pucanja balona nekretnina u SAD i izbijanja krize 2008. niko nije odgovarao za štetu koju trpi cio svijet
0 komentar(a)
Goldman Saks, Foto: Nytexaminer.com
Goldman Saks, Foto: Nytexaminer.com
Ažurirano: 11.08.2012. 11:30h

Optužbe protiv Goldman Saksa prvi put su se pojavile u američkom Senatu prošle godine. Odbor je optužio ovu banku da se na neki način kladila na propast ekonomije.

Naime, Goldman Saks je investitorima prodavao vrjednosne papire koji su se temeljili na hipotekama ljudi koji su od ove banke uzimali kredite pod vrlo nepovoljnim uslovima.

Šireno je uvjerenje da će tržište nekretnina doživjeti ogroman rast i da će ti investitori zaraditi. Nakon godinu dana, 99% nekretnina izgubilo je vrijednost, što znači da je Goldman svjesno prodao kvarnu robu.

Ipak, ova banka, koja u SAD važi za simbol pohlepe, neće biti predmet istrage o odgovornosti za izazivanje krize, piše Dojče Vele.

Američko Ministarstvo pravde ne vidi dokaze koji bi potvrđivali takve sumnje, ali ne odbacuje mogućnost pojavljivanja novih dokaza. ''Drago nam je da je ovo iza nas'', rekao je portparol finansijskog giganta Dejvid Vels.

Kritičari podsjećaju na činjenicu da od pucanja balona nekretnina u SAD i izbijanja krize 2008. niko nije odgovarao za štetu koju trpi cio svijet.

Zvanično niko nije ni optužen za krizu. „Ako se ovako nastavi, onda će se izvjesno produžiti i beskrajna parada skandala sa megabankama“, rekao je bivši član američkog kabineta zadužen za finansije Nil Barofski.

Bonus video: