Urugvaj će proizvoditi marihuanu za svoje stanovnike

Registrovani potrošači u Urugvaju mogu svakog mjeseca da kupe do 30 grama marihuane. Strancima je kupovina zabranjena
2 komentar(a)
marihuana, Foto: Rojters
marihuana, Foto: Rojters
Ažurirano: 10.08.2012. 18:57h

Urugvajska vlada uputila je Kongresu predlog zakona po kojem bi država bila ovlašćena da gaji i prodaje marihuanu čime bi se, prema njihovom mišljenju, bitno smanjio kriminal vezan uz ilegalnu prodaju droge.

Dok su zemlje poput Kolumbije i Meksika godinama izložene bespoštednoj borbi narkokartela i nasilju vezanom uz krijumčarenje narkotika, vlada urugvajskog predsjednika Hosea Muhice dozvoljava konzumaciju kanabisa. Predsjednik i članovi vlade su prihvatili mišljenje jednog broja naučnika da su negativni učinci konzumiranja marihuane manje štetni od nasilja koje generiše crno tržište koje nastaje zbog zabrane slobodne prodaje i korištenja ovog narkotika.

Osim kontrole kriminala, novi zakon će omogućiti i kontrolu kvaliteta marihuane koju će Urugvajci koristiti, izjavili su članovi vlade koji su izglasali legalizaciju.

Mali Urugvaj sa 3,3 milijuna stanovnika (od kojih većina živi u prijestonici Montevideu) jedna je od najsigurnijih država u Latinskoj Americi i pionir je u donošenju liberalnih zakona.

Registrovani potrošači u Urugvaju mogu svakog mjeseca da kupe do 30 grama marihuane dok je strancima kupvina zabranjena kako bi se spriječio narkoturizam kakav cveta u Holandiji.

Država planira da gajenje i prodaju marihuane sprovodi u zakonskom okviru uz kampanju učenja o opasnostima njenog korišćenja, stoji u nacrtu zakona.

Godišnja proizvodnja marihuane bi na godišnjem nivou iznosila oko 27 tona, procjenjuje vlada.

Bonus video: