Najgore svjetske ekonomije: Sudan, Kongo, Bjelorusija, Makedonija i Japan

U Makedoniji se u ovoj godini očekuje stopa nezaposlenosti do 31.2%
3 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2012. 12:36h

Međunarodni monetarni fond (MMF) sačinio je izvještaj u kojem se procjenjuje stanje u ekonomiji pojedinih zemalja svijeta. Ta organizacija je listu sastavila na osnovu toga koja se zemlja pokazala najgore u jednom od pet ključnih kriterijuma.

MMF je na listu uvrstio Sudan, Kongo, Bjelorusiju, Makedoniju i Japan.

Sudan: Najgori ekonomski rast

U ovoj sjevernoafričkoj državi koja pati od velikih društvenih razdora, već decenijama bjesni građanski rat, što negativno utiče na njenu ekonomiju, prenosi CNN.

Tome je doprinijelo i otcjepljivanje Sjevernog Sudana u julu 2011, koje je lišilo Sudan oko 70% državnih naftnih rezervi.

Zbog svega toga očekuje se pad sudanskog bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini za 7.3%. Takve procjene MMF-a Sudan stavljaju u goru poziciju i od Grčke, za koju se predviđa ekonomski pad od 4.5%.

Kongo: Najniži prihod po glavi stanovnika

Uprkos bogatim resursima, Demokratska Republika Kongo se suočava sa nasiljem, siromaštvom i rasprostranjenom korupcijom u državnim institucijama nakon sticanja nezavisnosti od Belgije 1960.

Ekonomija Konga raste relativno brzo - 6% do 7% godišnje dok se zemlja oporavlja od dugogodišnjih konflikata oko nacionalnih resursa, u koje spadaju kalaj i dijamanti. Ipak, ukupan bruto domaći proizvod još uvijek iznosi samo 25 milijardi dolara godišnje.

Uzevši u obzir to da Kongo ima preko 73 miliona stanovnika, ova zemlja zauzima posljednje mjesto na listi MMF-a sa ukupnim prihodom od 231 dolara po osobi.

Siva ekonomija čini najveći dio ekonomskih aktivnosti, koje nisu uključene u zvanične procjene BDP-a.

Bjelorusija: Najveća inflacija

Bjelorusija, kojom od 1994. vlada predsjednik Aleksandar Lukašenko, obično se naziva posljednjom evropskom diktaturom, a ova zemlja ima velike probleme sa inflacijom.

Prema ocjeni MMF-a, inflacija će u Bjelorusiji iznositi 65.9% u 2012. To je, ipak, manje nego 2011, kada je zbog finansijska krize stopa inflacije dosegla 109%.

Monetarnu krizu je dijelom izazvala vlada, koja je povećala plate da bi obezbijedila podršku naroda za autoritarni režim. Ovakva taktika je dovela do katastrofalnih posljedica i dovela do hiperinflacije 2011.

Državna centralna banka je odgovorila podizanjem kamatnih stopa i devizni kursevi su ujedinjeni. Bjelorusija je, takođe, dobila 3 milijarde dolara pomoći od susjednih država.

Makedonija: Najveća nezaposlenost

MMF ne objavljuje statistike o nezaposlenosti za svaku zemlju, ali od onih koje su se našle na listi, Makedonija je najgore pozicionirana. U ovoj godini se očekuje stopa nezaposlenosti do 31.2%.

Stopa nezaposlenosti je godinama bila visoka uprkos solidnom ekonomskom rastu, što ukazuje na postojanje strukturnih problema.

Posmatrači često ukazuju na to da zvanične statistike o nezaposlenosti ne uključuju takozvano sivo tržište, za koje se smatra da čini značajan dio ukupnih ekonomskih aktivnosti u Makedoniji.

Japan: Najveći dug

Po većini pokazatelja, japanska ekonomija nalazi se u samom vrhu liste. Iako posjeduje ograničene resurse, ekonomija Japana je fokusirana na tehnologiju, što je u prošlosti rezultiralo visokom stopom ekonomskog rasta, prosperitetom i stabilnošću.

Ono sa čim Japan ima problema jeste državni dug.

MMF predviđa da će japanski državni dug iznositi oko 239% ukupne veličine ekonomije do kraja godine, što je daleko više od bilo koje druge zemlje.

Ipak, veliki dio duga je u rukama domaćih investitora, tako da kamatne stope ostaju niske.

Do zadnjeg sniženja kreditnog rejtinga došlo je u maju, i to od strane agencije Fič, uz obrazloženje da se Japan prema svom dugu odnosi previše ''ležerno''.

Zbog ovih upozorenja kreatori japanske politike se nalaze pred teškim izborom. Zemlja se još nije u potpunosti oporavila od zemljotresa i cunamija koji su se desili 2011, što čini mogućnost povećanja poreza u svrhu rješavanja dužničkih problema riskantnim potezom.

Galerija

Bonus video: