Sirija: Nove kiše granata i sedam svirepih ubistava

Bombe i dalje padaju na Alepo, dok Slobodna vojska preuzima gradove, a sedam osoba u Damasku je svirepo ubijeno
2 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2012. 08:47h

Međunarodna organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava sa sjedištem u Londonu saopštila je da je sirijska vojska pod kontrolom Bašara al-Asada tokom noći iz vojnih aviona bombardirala grad Alepo.

Lokalni aktivisti londonske organizacije saopštili su da je u naselju Kafr Susa u glavnom radu Damasku pronađeno sedam tijela svirepo ubijenih osoba kojima su izvađene oči.

Ovaj grad na sjeveru Sirije postao je glavna meta sirijske vojske, a u jučerašnjim operacijama život je izgubilo najmanje 46 osoba.

Sirijska vojska nastavila je s operacijama u Damasku, kao i drugim gradovima zemlje. Poginule su 123 osobe.

Kako prenosi Klix, lokalni aktivisti javili su da je sirijska vojska tokom noći avionima bombardovala naselja Meskin Hanun, Sife el-Devle, Inzarat i Šekif, dok su žestoki sukobi sirijske vojske i pobunjeničke Slobodne vojske ponovo vođeni u regijama Salaheddin i Etarib.

Bjekstvo kao spas

Lokalno stanovništvo i dalje spas traži bježeći u Tursku, Iran, Liban i Jordan.

U izjavi za agenciju Anadolija (AA), komandant Slobodne vojske Sirije Adil Nasir potvrdio je da njegova vojska vodi žestoke okršaje sa sirijskim snagama sigurnosti u regiji Salaheddin.

On je istakao da se Slobodna vojska povremeno povlači iz pojedinih naselja Halepa samo kako bi zaštitila tamošnje civile od odmazde.

Preuzeli su veći dio teritorije Halepa, uključujući i regije Selahaddin, Seyfuddevle, Sukkari, Bustanu'l-Kasr, Eski Sehir i Fardus.

Nasir tvrdi da je Slobodna vojska opkolila tvrđavu i trg pravde u centru Halepa.

Bonus video: