Ponovo borbe na Sinaju

Egipatske snage bezbjednosti i islamističke naoružane grupe ponovo su se sukobili na Sinaju. U jučerašnjim borbama ubijeno je 20 ljudi
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2012. 16:04h

Kako javlja egipatska televizija "Nil", sukobi su izbili u El Arihu, na sjeveru Sinajskog poluostrva, dan nakon operacije egipatske vojske u kojoj je ubijeno 20 osoba.

Egipatska vojska proglasila je juče "potpuni uspjeh" kopnene i vazdušne operacije protiv terorista na Sinaju, tri dana nakon ubistva 16 egipatskihi graničara u napadu koji se pripisuje islamskim ekstremistima.

Vojska kaže da je cilj jučerašnje operacije bio je da se obezbijedi kontrola i uspostavi sigurnost kroz napade na naoružane terorističke grupe koje su se krile u pustinjama Sinaja i odatle napadale egipatske i izraelske graničare .

Neimenovani vojni izvor i državna televizija iznijeli su podatke o 20 ubijenih u vazdušnim napadima u zoru, u oblasti sela Tumah, pored Gaze koju kontroliše ekstremni palestinski pokret Hamas.

Maskirani napadači ubili su u nedjelju 16 egipatskih graničara na granici sa Izraelom, a egipatska državna televizija je za taj napad okrivila jednu radikalnu islamističku grupu.

Nakon napada, egipatski predsjednik Mohamed Morsi rekao je da je izdao "jasna naređenja" radi uspostavljanja pune kontrole nad Sinajem.

Morsi je juče smijenio šefa obavještajnih službi, generala Murada Muafija i guvernera sjevernog Sinaja Abdela Vahaba Mabruka.

Galerija

Bonus video: