Cijene hrane u svijetu naglo porasle u julu

Cijene hrane u svijetu naglo su porasle u julu nakon što su tri mjeseca bile u padu, zbog povećanja cijena žitarica i šećera, saopštile su danas Ujedinjene nacije.
1 komentar(a)
Suša, Foto: Rojters
Suša, Foto: Rojters
Ažurirano: 09.08.2012. 14:45h

Zbog jake suše na srednjem zapadu SAD, cijene kukuruza skočile su za skoro 23 odsto, dok su cijene pšenice porasle za 19 odsto zbog loših prognoza ruskog prinosa koji je pogoršalo suvo vrijeme.

Amerika je svjetski najveći izvoznik kukuruza, soje i pšenice zbog čega se očekuje da će se porast cijena osjetiti na cijelom međunarodnom tržištu i nanijeti štete siromašnim zemljama koje uvoze hranu, navodi se u saopštenju međunarodne organizacije Oksfam.

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) je u svom mjesečnom izvještaju saopštila da se u julu njen indeks popeo za šest procenata, što je ipak daleko ispod vrha koji je dostigao u februaru 2011.

Ta organizacija pažljivo prati nestalne cijene hrane u svijetu jer su povećanja cijena osnovnih namirnica posljednjih godina izazivala nerede u pojedinim zemljama.

Cijene pirinča i mliječnih proizvoda uglavnom su ostale nepromijenjene, dok je indeks mesnih prozivoda opao. Oksfam je upozorio daće povećane cijene ugroziti milione najsiromašnijih i da jeftina hrana više ne postoji.

Bonus video: