Izraelski ministar pozvao na osnivanje vojne koalicije protiv Irana

Kac je odgovorio na prijetnju Teherana o obnovi obogaćivanja uranijuma "na industrijskom nivou" ako propadne sporazum potpisan 2015. godine
0 komentar(a)
Izrael, Iran, Foto: Shutterstock
Izrael, Iran, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.06.2018. 10:34h

Izraelski ministar Izrael Kac pozvao je danas na osnivanje vojne koalicije protiv Irana ako ta zemlja nastavi da obogaćuje uranijum.

Kac, zadužen za obavještajne službe, izjavio je to za vrijeme posjete premijera Izraela Benjamina Netanjahua Evropi, gdje sa evropskim liderima razgovora o nedavnim napadima na Izrael iz Sirije i iz pojasa Gaze, kao i o iranskom nuklearnom programu, što jevrejska država smatra ozbiljnim prijetnjima.

Evropske sile nastoje da očuvaju kontroverzni nuklearni sporazum s Islamskom Republikom Iran od kako je predsjednik SAD Donald Tramp u maju objavio da se Vašington povlači iz tog dokumenta.

Kac je odgovorio na prijetnju Teherana o obnovi obogaćivanja uranijuma "na industrijskom nivou" ako propadne sporazum potpisan 2015. godine.

"Ako se Iranci sada ne predaju i pokušaju da se vrate (obogaćivanju uranijuma bez nadzora) potrebno je jasno saopštenje predsjednika SAD i čitave zapadne koalicije", rekao je izraelski minister, dodavši da će "Arapi i Izrael sigurno biti za to".

Poruka bi trebalo da glasi da će, ako se "Iranci vrate obogaćivanju uranijuma" što bi moglo da im omogući da naprave nuklearnu bombu, " protiv njih biti oformljena vojna koalicija", rekao je Kac za izraelski radio.

Iranski vrhovni lider, ajatolah Ali Hamnei, upozorio je u ponedjeljak evropske lidere da odustanu od "sna" - nastavka ograničavanja nuklearnog programa Teherana - uprkos ponovnom uvođenju ekonomskih sankcija.

On je takodje rekao da je Izrael "maligni kancerogeni tumor" koji bi trebalo ukloniti.

Bonus video: