Pronađen piratski brod pun blaga?

Na Tongi je pronađena olupina za koju se vjeruje da je piratski brod koji je, prema lokalnom vjerovanju, prepun blaga potonuo u 19. vijeku
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.08.2012. 10:18h

Ronioci Tonge pronašli su olupinu za koju se vjeruje da je piratski brod koji je, prema lokalnom vjerovanju, prepun blaga potonuo u 19. veku, saopštili su zvaničnici ove tihookeanske kraljevine.

Britanski brod "Port o Prens" napali su lokalni ratnici 1806. godine po dolasku na Tongu i većina posade je ubijena po naredjenju kralja Finau Ulukalala Drugog.

Prema predanju, pirati su sa broda pokupili gvožđe i topove pre nego što je kralj naredio da se brod potopi sa blagom na njemu.

Vjerovalo se da je brod zauvjek izgubljen sve dok ga jedan lokalni ronilac slučajno nije pronašao u blizini ostrva Foa.

Blago je još uvijek na brodu

Ukoliko se ispostavi da je zaista riječ o "Port o Prensu", blago bi i dalje trebalo da bude na brodu, navodi Frans pres.

Vjeruje se da je velika količina bakra, srebra i zlata bila na brodu, zajedno sa srebrnim svjećnjacima, kandilima, raspećima i putirima.

Brod je imao sanduke prekrivene bakrom što znači da je napravljen u periodu između 1780. i 1850. godine kada je takvo prekrivanje korišćeno kao zaštita od crva i drugih štetočina.

"Porto o Prens" i Vilijam Mariner

U saopštenju se navodi da ronioci i dalje mapiraju olupinu prije nego što se krene u dalje proučavanje broda. Za sada se ne zna da li je nešto od blaga primjećeno ili izvučeno.

"Port o Prens" izgrađen je u Francuskoj ali su ga Britanci preuzeli i iz Londona je 1805. godine isplovio sa specijalnom dozvolom da napada brodove britanskih rivala - Španije i Francuske - i krade njihov tovar.

Poslije dvije godine na moru, tokom kojih je poharao španska naselja u Peruu i nekoliko španskih brodova, krenuo je preko Pacifika ka Tongi gdje je i okončao.

Dječak Vilijam Mariner bio je član posade koji je preživio masakr i postao je miljenik kralja usvojivši ime Toki Ukamea - Gvozdena sjekira.

Na Tongi je proveo četiri godine prije nego što se ukrcao na brod koji je prolazio i vratio u Britaniju gde je amateru-antropologu Džonu Martinu ispričao svoje avanture, a on ih je objavio u knjizi "Priča o domoročima ostrva Tonga" koja je i dalje jedan od glavnih izvora za istoričare koji proučavaju prijehrišćansku Tongu.

Galerija

Bonus video: