trumanova krivica

Hirošima: 67 godina od napada

Japan je obiljležio 67. godišnjicu prvog nuklearnog napada u svijetu ceremonijom kojoj je prisustvovao i unuk Harija Trumana, predsjednika SAD koji je naredio napad
56 pregleda 0 komentar(a)
Hirošima, Atomska bomba, Foto: Beta/AP
Hirošima, Atomska bomba, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.08.2012. 07:07h

Japanci obilježavaju 67 godina od prvog nuklearnog napada u svijetu.

Oko 50.000 ljudi okupilo se u parku mira u Hirošimi blizu epicentra eksplozije 1945. godine, u Drugom svjetskom ratu, u kojoj je uništen najveći dio grada, a poginulo je 140.000 ljudi.

U eksploziji druge atomske bombe, koja je 9. avgusta bačena na Nagasaki, poginulo je još nekoliko desetina hiljada ljudi, a Japan je bio primoran da se preda.

Ceremonija, kojoj su prisustvovali predstavnici oko 70 zemalja, počela je zvonjavom zvona u hramovima i minutom tišine.

Cvijeće je položeno ispred vječne vatre koja se nalazi u centru parka.

Trumanov unuk Klifton Truman Danijel i unuk radarskog operatera koji se nalazio u oba aviona koji su bacili atomske bombe pridružili su se obiljležavanju godišnjice.

Deda Arija Besera, Džejkob Beser, bio je jedina osoba koja je direktno učestvovala i u napadu na Hirošimu i u napadu na Nagasaki.

Danijel je ranije rekao da je odlučio da dođe u Hirošimu i Nagasaki da bi se upoznao s posledicama odluke njegovog djede, što će mu pomoći u njegovim sopstvenim zalaganjima za svijet bez nuklearnog oružja

Danijel je na konferenciji za novinare odbio da komentariše da li je odluka njegovog djede bila ispravna.

"Ja sam dvije generacije mlađi. Moja odgovornost sada je da učinim sve što je u mojoj moći da više nikada ne upotrebimo nuklearno oružje", izjavio je on.

Američka vlada je prvi put poslala predstavnika na ovu ceremoniju prije dvije godine. Amabsador Džon Ros je danas prisustvovao ceremoniji u Hirošimi, navodi AP.

Gradonačelnik Hirošime Kazumi Macui je kazao da oni koji su preživjeli napad sada imaju u prosjeku 78 godina i da im grad obezbjeđuje medicinsku njegu, kao i da bilježi njihova iskustva kako bi događaji od tog dana bili zapamćeni.

Japanski premijer Jošihiko Noda rekao je da Japan mora prenjeti to iskustvo na buduće generacije kako pouke iz Hirošime ne bi bile zaboravljene.

Preporučujemo za Vas