Šef Pentagona danas u Izraelu

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Leon Paneta sastao se danas sa državnim vrhom Izraela, a glavna tema razgovora bio je nuklearni program Irana
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2012. 14:25h

Paneta je izjavio da Iran mora da pregovara o svom nuklearnom programu, u suprotnom će biti suočen s mogućnošću vojne intervencije SAD. On je, međutim, naglasio da su poželjni metodi da se do toga dođe pregovori ili sankcije.

Ministar inostranih poslova Izraela Ehud Barak je ocijenio da je "ekstremno mala" mogućnost da Iran odustane od nuklearnog programa zbog pritiska sankcija. On je, poželjevši dodrodošlicu šefu Pentagona, ocijenio da je vojna saradnja SAD i Izraela bolja nego ikada, a Paneta se složio.

Američka pomoć izraelskoj odbrani

Paneta je razgovarao i o novom sistemu vazdušne odbrane koji je Obamina administracija podržala sa 70 miliona dolara pomoći izraelskoj vojsci.

Šef Pentagona se u ponedjeljak u Tunisu založio za produženje roka Iranu da promijeni svoju nuklearnu politiku. Iako je priznao da dosadašnje sankcije nisu mnogo pomogle, on je izrazio uvjerenje u uspjeh čvršćih sankcija.

Govoreći o vojnoj intervenciji u Iranu, Paneta je rekao "da treba ostaviti otvorenima sve mogućnosti", potvrdivši stav Obamine administracije o ovom pitanju. Panetina posjeta dešava se samo dan poslije posjete predsjedničkog kandidata Mita Romnija, koji je takođe razgovarao o Iranu, naznačivši da je Obamina administracija bila "previše blaga" prema toj državi i nije dovoljno podržala Izrael.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je juče da je moguće da Izrael vojno interveniše i bez američke podrške, istakavši da su i Romni i Obama ocijenili da "Izrael ima pravo da se brani".

Iran tvrdi da svoj nuklearni program razvija u energetske svrhe, ali Izrael i SAD sumnjaju da se radi o pripremi nuklearnog oružja, zbog čega se ova država i našla na udaru udarmeđunarodnih sankcija.

Netanijahu: Vrijeme za Iran ističe

Benjamina Netanijahu je pred sastanak sa američkim sekretarom za odbranu Leonom Panetom, koji je sinoć doputovao u posjetu Izraelu izjavio da vrijeme ističe da se na miran način riješi sukob s Iranom zbog razvoja nuklearnog programa.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je juče da je moguće da Izrael vojno interveniše i bez američke podrške, istakavši da su i Romni i Obama ocijenili da "Izrael ima pravo da se brani".

Pošto vrijeme ističe za mirno rešenje, svijet mora uskoro uvjeriti Teheran da će se suočiti s posledicama ako nastavi razvoj nuklernog oružja, smatra izraelski premijer.

Paneta je ranije danas nagovjestio mogućnost upotrebe vojne sile kako bi se Iran zaustavio u razvoju atomske bombe.

Obilazeći mjesto na kome je razmješten protivraketni sistem odbrane "gvozdena kupola" kraj grada Aškelona na jugu Izraela sa svojim izraelskim kolegom Ehudom Barakom, Paneta je rekao:

"Ako oni nastave i ako produže s nuklearnim oružjem, mi imamo opcije koje smo spremni da primjenimo da osiguramo da se to ne desi".

"Postoje neslaganja, ali to ne utiče na dubinu naših veza i mi namjeravamo da to održimo", kazao je Barak.

Uoči Panetine posjete, izraleski zvaničnici su rekli da očekuju da on izvrši pritisak na Izrael da pruži sankcijma i diplomatiji više vremena da djeluju.

Netanijahu je u izjavi za drugi kanal izraelske televizije objasnio da će političko rukovodstvo donositi konačnu odluku o napadu, uprkos rezervama u odnosu na takv potez među bezbjednosnim zvaničnicima.

"Vidim režim ajatolaha koji je objavio ono za sta se zalaže: da nas uništi. Radi da nas uništi, priprema nuklearno oružje da nas uništi. Ako od mene zavisi, ja neću dozvoliti da se to desi", kazao je Netanijahu, objasnivši da stvari koji se tiču sudbine Izraela, same egzistencije te zemlje "mi ne stavljamo u ruke drugih, čak i naših naboljih prijatelja".

On je time nagovjestio da bi Izrael mogao djelovati sam uprkos američkim odvraćanju.

Netanijahu je istakao da su i američki predsjednik Barak Obama i kandidat republikaca za novog predsjednika SAD mit Romni rekli da Izrael "ima pravo da se brani".

Galerija

Bonus video: