Jermeni iz Alepa: Situacija je veoma loša i haotična

Većina izbjeglica je uzdržano u razgovoru sa novinarima ok su uključene kamere. Međutim, nezvanično kažu da je stanje dramatično
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2012. 06:56h

Oko 200 hiljada ljudi izbjeglo je posljednjih dana iz komercijalnog centra Sirije Alepa, zbog sve žešćih sukoba. Među njima ima dosta i Jermena, koji su potražili privremeno utočište u Jermeniji, mada većina želi da se vrati u Siriju kada se normalizuje situacija, piše Radio Slobodna Evropa.

Vladine snage su u subotu preduzele ofanzivu kopnenim trupama na Alepo nakon višenedjeljnog granatiranja i napada borbenim avionima. Stanovnici koji nisu uspjeli da izbjegnu iz grada potražili su utočište u školama i drugim javnim zgradama. Sve je veća nestašica hrane, a učestala su i isključenja struje. Šefica kancelarije Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja Valeri Amos ističe da je potrebna hitna pomoć civilima u Alepu.

U Siriji živi između 60 do 80 hiljada Jermena, od toga ogromna većina u Alepu. Sa intenziviranjem sukoba sve veći broj ih se posljednjih meseci sklonio u Jermeniju.

U Siriji živi između 60 do 80 hiljada Jermena, od toga ogromna većina u Alepu. Sa intenziviranjem sukoba sve veći broj ih se posljednjih meseci sklonio u Jermeniju

"Ovom odlukom je omogućeno da naši sunarodnici koji žive u Libanu i Siriji nakon dobijanja jermenskog državljanstva mogu da podignu pasoš u našim diplomatskim misijama u tim zemljama“, objašnjava Hranuš Hakobian, jermenska ministarka za dijasporu.

Međutim, Jermeni iz Sirije su se žalili da je otežana procedura dobijanja jermenskog državljanstva.

Giro Manojan, potparol jermenske revolucionarne federalističke partije smatra da vlasti u Jerevanu ne treba da ohrabruju masovni dolazak Jermena iz Sirije, jer bi to, po njemu, vodilo nestanku ključne jermenske grupacije na Bliskom istoku.

"Urušavanje jedne zajednice je veoma lako, ali je mnogo teža njena ponovna izgradnja. U ovim okolnostima je, bez obzira na teškoće u Siriji, mnogo lakše očuvati organizovanu jermensku zajednicu u toj zemlji nego stvaranje atmosfere straha i panike i međusobno se optuživati“, smatra Manojan.

Jermenska revolucionarna federalistička partija ima najveći uticaj među Jermenima u Siriji i, po riječima Manojana, nastoji da im maksimalno pomogne. On je optužio jermenskog nacionalnog avioprevoznika Armaviu da nastoji da iskoristi ovu situaciju za ostvarivanje dodatnog profita poskupljenjem karata.

"Naravno, treba pomoći svima koji žele da dođu, ali vlasti u Jerevanu ne smiju da iniciraju preseljenje svim Jermena iz Sirije“, ocjenjuje Manojan

"Naravno, treba pomoći svima koji žele da dođu, ali vlasti u Jerevanu ne smiju da iniciraju preseljenje svim Jermena iz Sirije“, ocjenjuje Manojan.

Armavia je odbacila Manojanove optužbe i saopštila da je spremna da nastavi da leti za Alepo da jednom sedmično uprkos sve žešćim borbama.

Krajem prošle sedmice 170 Jermena je stiglo iz Alepa u Jerevan. Sovinar, žena srednjih godina, došla je sa djecom i sestrom.

Većina izbjeglica je uzdržano u razgovoru sa novinarima jermenskog servisa Radija Slobodna Evropa dok su uključene kamere

Većina izbjeglica je uzdržano u razgovoru sa novinarima jermenskog servisa Radija Slobodna Evropa dok su uključene kamere. Međutim, nezvanično kažu da je stanje dramatično.

"Situacija je teška ali ne i katastrofalna. Naša armija je veoma snažna. Pobunjenici vjerovatno broje posljednje dane. Sirijske trupe neće dozvoliti strancima da se miješaju u našu politiku“, kaže muškarac srednjih godina.

Jermeni koji ne namjeravaju da se vrate u Siriju su otvoreniji.

"Stanje je veoma loše. Niko ne može da uđe u grad ili izađe iz svojih kuća. Moji rođaci koji su tamo ostali strahuju, ali ne mogu ništa da urade. Oni koji su uspjeli da izađu, došli su u Jerevan, ostali kojima to nije pošlo za rukom moraju da ostanu u Alepu“, kaže jedan mladić.

Svi Jermeni koji su došli iz Sirije na aerodromu u Jerevanu popunjavaju na zahtjev tamošnjih vlasti formular u kome je, između ostalog, pitanje koliko dugo namjeravaju da ostanu.

Galerija

Bonus video: