Izraelski mediji: Iran ubrzao ritam obogaćivanja urana

Iran je značajno ubrzao ritam obogaćivanja urana, čime je skratio vrijeme potrebno za proizvodnju nuklearnog oružja, ocijenila su danas dva izraelska lista
3 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2012. 18:35h

"Iran je srušio sve rekorde u vezi ritma kojim obogaćuje uran i najavio da će tako nastaviti, čime se sve više smanjuje vremenski period potreban da stvore nuklearnu bombu", piše izraelski list "Maariv".

Taj list, koji kaže da se poziva na informacije obavještajnih službi, objašnjava da je Iran mogao ubrzati ritam obogaćivanja jer posjeduje blizu 10.000 centrifuga u kojima se uranijum obogaćuje.

Izrael u iranskom nuklearnom programu vidi ozbiljnu prijetnju za svoj opstanak a jedan od osnovnih razloga za takvo ubjeđenje su i mnogo puta ponovljene izjave čelnika Irana koji predviđaju ili priželjkuju skori nestanak Izraela.

Informativni portal "Ynet", internet verzija "Yediot Aharonot"- a, navodi da sada Iran svakog mjeseca proizvodi 230 kg slabo obogaćenog urana i 12 kg urana obogaćenog do 20 posto. Podaci pokazuju da je Iran značajno pojačao ritam obogaćivanja urana tokom četiri posljednja mjeseca, naglašava ovaj portal.

Prema podacima "Yneta", Teheran trenutno raspolaže zalihom od 160 kg urana obogaćenog do 20 posto, ili 100 kg manje od potrebne količine za proizvodnju bombe.

Bonus video: