Romni: Podrška za izraelski napad na Iran

Romni kritikuje Obaminu politiku prema Izraelu i obećava da će povisiti pomoć toj državi postane li predsjednik, iako zvaničnici SAD kažu da već izdvajaju rekordna sredstva
5 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2012. 15:59h

Kandidat republikanaca za predsjednika SAD Mit Romni smatra da treba primijeniti sve mjere da se Iran odvrati od nuklearnog programa i poštovao bi unilateralni izraelski vojni udar u tom cilju, rekao je danas njegov savjetnik iz redova Republikanske partije.

"Ako Izrael bude morao sam da preduzme nešto da bi spriječio Iran da razvije tu sposobnost, guverner bi poštovao tu odluku", kazao je Romnijev savjetnik za vanjsku politiku Den Sinor novinarima u Jerusalimu.

Sinor je naglasio da bivši guverner američke države Masačusets vjeruje da treba omesti bilo kakvu nuklearnu sposobnost Irana, a ne samo pravljenje nuklearnog oružja.

U kasnije objavljenom saopštenju, Sinor je pojasnio da Romni vjeruje da treba primijeniti

Republikanski kandidat za predsjednika SAD smatra da treba omesti bilo kakvu nuklearnu sposobnost Teherana, dakle, ne samo pravljenje nuklearnog oružja

"Pazite što vam kažem, ajatolasi u Teheranu ispituju naš moralni otpor. Zanima ih ko će se protiviti, a ko će zažmuriti", stoji u govoru koji će Romni održati kasnije danas u Jerusalimu.

"Moja poruka narodu Izraela i vođama Irana istovjetna je: ja neću zažmuriti, a neće ni moja zemlja," piše dalje u govoru.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu dočekao je Romnija kao "predstavnika SAD" i rekao da se potpuno slaže s njegovom nedavnom izjavom da bi iranska nuklearna sposobnost bila najveća opasnost po svijet.

"Moramo da budemo iskreni i kažemo da sve dosadašnje sankcije i diplomatija nimalo nisu usporili iranski program. Zato vjerujem da nam je potrebna jaka i uvjerljiva vojna prijetnja u sprezi za sankcijama da bi postojala šansa da promijenimo tu situaciju", rekao je Netanjahu.

Dijele sklonost ka ratnom "rješenju" spora s Iranom: Romni i Netanjahu u Jerusalimu

"...Vjerujem da nam je potrebna jaka i uvjerljiva vojna prijetnja u sprezi za sankcijama da bi postojala šansa da promijenimo situaciju (u vezi sa Iranom)", kazao je Netanjahu

Iranski nuklearni program postao je gorući problem za SAD i Izrael, koji razmatra napad u strahu da će Iran premjestiti postrojenja za obogaćivanje uranijuma dublje pod zemlju, izvan dosega izraelskog oružja.

Iranci kažu da njihov nuklearni program ima isključivo miroljubive svrhe, kao što je proizvodnja struje i liječenje raka.

Predsjednik SAD Barak Obama ne isključuje vojnu intervenciju u Iranu i takođe podržava pravo Izraela da se brani, ali američki zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog destabilizacije koju bi takva vojna akcija, čak i uspješna, mogla donijeti regionu.

Romni je kritički nastrojen prema Obaminoj politici prema Izraelu i obećao je da će povisiti pomoć SAD toj bliskoistočnoj državi postane li predsjednik, iako zvaničnici Bijele kuće kažu da joj sadašnja administracija već daje rekordna sredstva.

Obama je nedavno potpisao zakon o širenju američke vojne i civilne saradnje s Izraelom i najavio da će izdvojiti dodatnu vojnu pomoć, vrijednu 70 miliona dolara, za tu zemlju.

Autogol u Londonu: Romni pred vratima Dauning strita 10 (sjedište britanske vlade)

Romni je juče stigao u Jerusalim iz Velike Britanije, gdje je kritikom londonskih Olimpijskih igara uvrijedio domaćine, potkopavši cilj svog putovanja u Britaniju, Izrael i Poljsku - da pokaže svoju sposobnost u vođenju vanjske politike.

Galerija

Bonus video: