Uganda: 14 ljudi umrlo od ebole

Zvančnici i jedan predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije saopštili su na današnjoj konferenciji za štampu u Kampali da se u Ugandi pojavila ebola
0 komentar(a)
Uganda ebola, Foto: Doctorswithoutborders.org
Uganda ebola, Foto: Doctorswithoutborders.org
Ažurirano: 28.07.2012. 14:38h

Četrnaest osoba umrlo je od ebole ovog mjeseca u zapadnoj Ugandi, saopštili su danas zdravstveni zvaničnici te države.

Današnje saopštenje okončalo je višenedjeljne spekulacije o nepoznatoj bolesti koja je izbila u Ugandi i mnoge žitelje te zemlje navela da napuste domove.

Zvančnici i jedan predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije saopštili su na današnjoj konferenciji za štampu u Kampali da se u Ugandi pojavila ebola.

"Laboratorijska ispitivanja sprovedena na institutu za viruse u Ugandi...potvrdila su da je nepoznata bolest prijavljena u Kibaaleu zaista ebola hemoragijska groznica", navodi se u zajedničkom saopštenju ugandske vlade i SZO.

Kibaale je oblast u zapadnoj Ugandi, u kojoj je posljednjih nedelja izbila bolest za koju se činilo da se pojavila niotkuda.

Ne postoji lijek ili vakcina protiv ebole. U Ugandi su 2000. godine od te bolesti preminule 224 osobe.

Virus i bolest dobili su ime po rijeci u Kongu gdje je bolest prvi put prepoznata 1976. Bolest se manifestuje kao hemoragijska groznica, veoma je zarazna i smrtonosna je u kratkom vremenskom roku.

Naučnicima nije poznat prirodni izvor virusa, ali se vjeruju da se prva žrtva zarazila kontaktom sa životinjom koja je nosilac, poput majmuna.

Bonus video: