Kineska Džeki Kenedi optužena za ubistvo

Slučaj koji je uzdrmao Komunističku partiju i vladu u Pekingu dobiće sudski epilog
2 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2012. 20:29h

Kina će suditi Gu Kailaj, supruzi smijenjenog člana Politbiroa Boa Silaja, pod optužbom da je ubila jednog Britanca, objavili su državni mediji u novom preokretu u skandalu koji je uzdrmao vladu u Pekingu i zbog kojeg bi Gu mogla biti pogubljena. To je slučaj koji je takođe doveo do pada njenog supruga, koji je do nedavno bio jedan od najviših kineskih zvaničnika.

Napeto otpuštanje Boa je već uzdrmalo Komunističku partiju kojoj uskoro predstoji smjena rukovodstva koja se odigrava jednom u deset godina.

Gu i pomoćnik u njenoj kući Žang Sjaođun će biti krivično gonjeni da su navodno otrovali biznismena Nila Hejvuda prošle godine zbog „sukoba ekonomskih interesa“, objavila je zvanična novinska agencija Sinhua.

ejvudova smrt prvobitno bila pripisana srčanom udaru i prekomjernoj konzumaciji alkohola. On je pronađen mrtav u hotelu u gradu Čonking 15. novembra prošle godine

"Stoga treba da im se sudi za ubistvo sa umišljajem".

BBC podsjeća da je Hejvudova smrt prvobitno bila pripisana srčanom udaru i prekomjernoj konzumaciji alkohola. On je pronađen mrtav u hotelu u gradu Čonking 15. novembra prošle godine.

Bo nije imenovan kao osumnjičeni u slučaju ubistva, ali je on pod odvojenom istragom stranačkih vlasti i mogao bi se kasnije suočiti sa suđenjem.

Bo, 62-godišnji partijski šef Čonkinga prije smjene, smatran je jednim od kandidata za visoku poziciju u novom rukovodstvu dok nije pao zbog skandala koji je objelodanio njegov bivši policijski šef Vang Liđun.

Bo i njegova supruga nemaju priliku da se javno obrate povodom optužbi protiv njih budući da je Bo smijenjen sa pozicija u Čonkingu u martu. Međutim malo prije smjene, Bo je kazao da su on i njegova porodica žrtve kleveta koje plasiraju neprijatelji njegovih politika, naročito kontroverzne borbe protiv organizovanog kriminala.

Britanija je danas reagovala na vijest da je Gu Kajlaj optužena za ubistvo britanskog biznismena, saopštivši da je zadovoljna što vidi da je Kina nastavila s istragom ubistva njihovog državljanina

Britanija je danas reagovala na vijest da je Gu Kajlaj optužena za ubistvo britanskog biznismena, saopštivši da je zadovoljna što vidi da je Kina nastavila s istragom ubistva njihovog državljanina.

Gu, koju poznanici opisuju kao kinesku Džeki Kenedi, je u policijskom pritvoru mjesecima pod sumnjom da je izvršila ili organizovala Hejvudovo ubistvo, mada nikakvi detalji niti motivi samog zločina nijesu objavljeni, osim opšteg komentara državnih medija da je ubijen nakon finansijskog spora.

Sinhua je objavila da je taj finansijski sukob između Gu i Hejvuda uključivao njenog sina. Britanski biznismen je bio dugogodišnji prijatelj bračnog para čiji sin je ranije studirao na Oksfordu u Engleskoj uz pomoć Hejvuda. Sin, Bo Guangua, diplomirao je na Harvardu ove godine i vjeruje se da je u SAD.

Partija tretira slučaj kao svaki drugi

Smjena Boa je izazvala neizvjesnost i sukobe, remeteći obično tajanstven i pažljivo planiran proces imenovanja novog partijskog vrha. Na kongresu koji bi trebalo da bude održan kasnije ove godine, vjerovatno u oktobru, biće imenovano novo rukovodstvo.

Predsjednik Hu Đintao i premijer Ven Điabao će zatim napustiti pozicije u vladi a potpredsjednik Si Đinping će vjerovatno naslijediti Hua na funkciji predsjednika.

„Mada je ovaj slučaj veliki, stranački kongres će sada proteći prilično glatko“, kazao je Džozef Fjusmit, profesor kineske politike na Univerzitetu u Bostonu.

„Partija se prema ovom slučaju odnosi kao da je neka nepoznata osoba prekršila zakon. Ideološka pitanja su ostavljena po strani, mada to ne znači da nijesu prisutna“.

Bonus video: