ŽELI PODRŠKU

Netanjahu putuje u Evropu da razgovara o Iranu

Izrael već dugo u kritikuje sporazum s Iranom, a odnedavno upozorava da neće dozvoliti toj zemlji da se vojno učvrsti u Siriji
1 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.01.2019. 17:44h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu putuje sjutra u Evropu u nastojanju da dobije podršku ključnih saveznika za izmjenu nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom i za potiskivanje iranskih snaga iz susjedne Sirije.

Netanjahu će se sastati s liderima Njemačke, Francuske i Velike Britanije, a prvi sastanak je sjutra s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Izraelski lider je na današnjoj sjednici Vlade potvrdio da će najveći neprijatelj Izraela, Iran, biti glavna tema razgovora, izrazivši uvjerenje u uspješnost posjete.

Izrael već dugo u kritikuje sporazum s Iranom, a odnedavno upozorava da neće dozvoliti toj zemlji da se vojno učvrsti u Siriji.

"Godinama smo stojali sami protiv tih duplih prijetnji i ja mislim da se situacija izmenila nabolje", rekao je Netanjahu.

On nije uspio da spriječi nuklearni sporazum na osnovu kojeg su ukinute parališuće sankcije Iranu u zamjenu za obustavljanje nuklearnog programa.

Sporazum je postignut 2015. godine dok je predsjednik SAD bio Barak Obama.

Netanjahu je našao saveznika u Obaminom nasljedniku, američkom predsjedniku Donaldu Trampu koji je nedavno objavio da se SAD povlače iz sporazuma.

SAD i Izrael se nadaju da će povlačanje navesti sve strane da se pozabave nedostacima sporazuma, kao i problematičnom dozvolom za nastavak razvoja dugometnih iranskih raketa.

Netanjahu upozorava da će, kada sporazum istekne u narednoj deceniji, Iran biti u stanju da brzo proizvede nuklearnu bombu.

Pored SAD, potpisnice nuklearnog sporazuma sa Iranom su i Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Kina.

Te zemlje, sem SAD, su i dalje posvećene sporazumu, a za sada ga poštuje i Iran.