Ambasadori napuštaju Asada

Sirijski ambasadori okreću leđa režimu predsjednika Bašara Al Asada. Ambasador u Ujedinjenim Arapskim Emiratima prebjegao je u Katar, a sa njim i supruga, inače ambasadorka sa Kipra
1 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2012. 10:21h

Jedan po jedan, sirijski ambasadori okreću leđa režimu predsjednika Bašara Al Asada. Ambasador u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Abdelatif Dabag prebjegao je u Katar, a sa njim i supruga Lamija Hariri, koja je vršila dužnost sirijske ambasadorke ambasadorka na Kipru.

Katar na ovaj način postaje utočište za odbjegle sirijske diplomate, pošto je početkom mjeseca tamo prebjegao i sirijski ambasador iz Iraka Navaf Fares.

Odnosi Sirije i Turske postaju sve gori. Turska je najprije zatvorila granicu prema svom južnom susjedu, a potom je i Ankara otvoreno pružila podršku sirijskom narodu, kako se navodi, u borbi protiv Asadovog režima.

"Mi ne možemo podržavati nekoga ko šalje tenkove na svoj narod. Naša ugnjetavana braća iz Sirije mogu da računaju na nas", kaže ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu.

U međuvremenu, Ujedinjene nacije saopštile su da je iz Sirije otišla polovina pripadnika mirovne misije na početku njenog završnog 30-dnevnog mandata.

"Imamo manje od mjesec dana da učinimo sve što možemo da umanjimo patnju sirijskog naroda. To je naša najveća briga", kaže šef mirovne misije UN u Siriji Babakar Gaj.

Pomoć posmatračima ponudila je i Rusija. Kako je rekao njen ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin, Moskva je obavijestila Svjetsku organizaciju da je spremna da pošalje 30 vojnih posmatrača u Siriju i bude domaćin razgovora između sirijskih vlasti i opozicije.

Sukobi u Alepu i palestinskom kampu u Damasku

U drugom po veličini sirijskom gradu Alepu danas su nastavljene žestoke borbe između pripadnika režima i pobunjenika, a sukobi su jutros izbili i u palestinskom kampu Jarmuk u Damasku, izvijestili su pobunjenici i očevici.

U srijedu su u nasilju širom Sirije život izgubile 143 osobe - 75 civila, 41 vojnik i 27 pobunjenika. To su najnoviji podaci sirijske Opservatorije za ljudska prava sa sjedištem u Londonu koji svakodnevno izvještava o broju žrtava u Siriji.

U sjevernom sirijskom gradu Alepu, sirijskom ekonomskom centru, sukobi se vode u četvrti Mohafaza, a granatiraju se četvrti Mašhad i Salehedin.

Sirijska vojska i pobunjenici su u srijedu s trupama krenuli prema Alepu gdje se vodi odlučujuća borba između opozicije i režima. U Damasku je u većini četvrti uspostavljen mir.

Pobunjenici tvrde da su preuzeli kontrolu nad polovinom Alepa

Sukobi između vladinih snaga i pobunjenika nastaveljni su u dva najveća grada u Siriji, Damasku i Alepu.Pobunjenici danas tvrde da su preuzeli kontrolu nad polovinom Alepa nakon šest dana borbe.

Nema potvrde iz nezavisnih izvora. Izvještači navode da vladine snage napadaju iz vazduha da bi spriječili pobunjenike da se povežu, i da im se pridruže nove snage. Takođe prema navodima reportera, Asadov režim šalje dodatne snage u Alepo u pokušajima da istjeraju pobunjenike iz grada.

U Damasku, aktivisti u južnom dijelu grada kažu da su izloženi teškom granatiranju snaga bezbjednosti u ofanzivi koju je vlada započela prošle sedmice nakon ubistva četiri visoka zvaničnika režima u zgradi sigurnosnih službi i ranjavanja još nekolicine.

Galerija

Bonus video: