Sjevernokorejski vođa krio od medija da je oženjen

Misteriozna žena koja je na nekoliko javnih skupova viđena sa novim vrhovnim sjevernokorejskim vođom Kim Džong Unom njegova je žena
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2012. 07:38h

Prekinute su spekulacije tokom nekoliko sedmica o tome ko je žena koja se pojavljuje uz sjevernokorejskog vođu Kim Džong Una, i ukazala se razlika između Kima i njegovog pokojnog oca i prethodnika na dužnosti Kim Džong Ila čija je vladavina protekla u potpunoj tajnovitosti.

Vijesti o "drugarici Ri Sol Džu" provučene su jedva primjetno kroz izvještaj državne televizije o Kimovoj posjeti zabavnom parku.

TV spiker je identitet i svojstvo Kimove pratilje spomenuo sasvim uzgredno, te se nije moglo saznati ni ko je ona, ni koliko ima godina, niti kada se udala za vrhovnog vođu.

Kim je prije sedam mjeseci od svog oca Kim Džong Ila nasledio vladarsko mjesto u komunističkoj Sjevernoj Koreji.

U međuvremenu je sa Ri vidjen na jednom koncertu, u posjeti vrtiću i u još nekoliko prilika, ali državni mediji ženu nisu pominjali sve do sada.

Analitičari smatraju da je današnje saopsstavanje identiteta i svojstva Ri Sol Džu proraccunat potez Kima i njegovih savjetnika koji grade imidž 29-godišnjeg vođe.

"Kim Džong Un prekida tradiciju vladavine svog oce koja je bila zavijena u tajnost. Otkriće da on ima suprugu znak je da Kim želi da pokazze kako je njegovo rukovođenje otvorenije", rekao je južnokorejski struccnjak za Severnu Koreju Lim Eul CCul.

Otac, Kim Il Džong je tokom 17-godišnje vladavine mnogo čega drzzao u tajnosti, i o njegovim pratiljama i deci retko se razgovaralo. U svijetu se čak nije znalo za postojanje njegovog sina, sadassnjeg vođe, Kima Džong Una - sve do 2010. godine, kada je sa studija u Švajcarskoj doveden u domovinu i uveden u najviše krugove vlasti.

Metode novog lidera visse podsechaju na njegovog dedu, osnivača Severne Koreje Kima Il Sunga koji je ccesto prikazivan u javnosti sa suprugom Kim Dzzong Suk, i sa decom u naruccju.

Neki analitičari u Južnoj Koreji čak smatraju da Kim polako ide ka "zapadnjačkom stilu" vladavine i da pokazuje građanima Sjeverne Koreje kako je on sasvim običan čovjek, a ne ekscentrik.

Kim Il Džongje nedavno izveo nekoliko promjena u vlasti, a među njima je iznenađujuća smena šefa vojske Ri Jong Hoa, za koga se smatralo da je Kimu bio ključni mentor prilikom uspona na vlast.

Galerija

Bonus video: