U etničkim sukobima u Indiji desetine ubijenih

U etničkim sukobima u sjeveroistočnoj indijskoj pokrajini Asam do danas je poginulo više od 30 osoba a više od 150.000 ljudi izbjeglo je iz svojih domova pred nasiljem, rekla je indijska policija, a prenio CNN
1 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2012. 09:43h

Dugotrajne napetosti između dominantnog plemena Bodo i manjinskih muslimanskih doseljenika prije gotovo nedjelju dana prerasle su u krvoproliće koje je zahvatilo čitav okrug Kokrajhar na granici s Butanom, rekao je upravnik policije u Asamu.

Još se istražuje neposredan uzrok sukoba koji je pokrenuo niz napada i protivnapada između dvije etničke grupe, javila je mreža CNN koja navodi da su u sukobima ubijene 32 osobe. Novinska agnecija AFP javlja da se broj stradalih u sukobima popeo na 35 osoba dok je 170.000 stanovnika ove oblasti izbjeglo iz svojih domova.

Pet osoba je poginulo kada je policija otvorila vatru na gomilu koja je izazivala nerede i požare, rekao je upravnik policije u Asamu i dodao da su se u tom okrugu slični sukobi događali i početkom devedesetih godina prošlog vijeka kao i prije desetak godina.

"Za sada je naš prioritet da zaustavimo nasilje i paljenje kuća. Da bi se ponovno povratilo povjerenje i mir trebaće više vremena", rekao je.

U Asamu postoje brojne ekstremističke grupe različitih porijekla što odražava izmiješanost etničkih i političkih interesa ali policija za ovonedjeljno nasilje nije okrivila ni jednu pobunjeničku grupu nego "agresivne gomile izazivača nereda".

Galerija

Bonus video: