Pobuna u zatvoru u Alepu ugušena u krvi

Tokom pobune u zatvoru u sirijskom gradu Alepu ubijeno je osam osoba. U okršajima u tom gradu ubijene su najmanje četiri osobe, uključujući jednog pobunjenika.
1 komentar(a)
Alepo zatvor, Foto: AFP
Alepo zatvor, Foto: AFP
Ažurirano: 24.07.2012. 12:36h

"Sirijske snage bezbjednosti su tokom noći otvorile vatru i ispaljivale suzavac na pritvorenike u centralnom zatvoru u Alepu, jer su organizovali miran protest zbog velike nepravde čije su žrtve", saopštio je opozicioni Sirijski nacionalni savjet (SNC).

Glavna opoziciona partija je navela da su režimske snage, uz vatru koju su otvorili unutar zidina zatvora, pucale i iz helikoptera kako bi spriječile eventualnu pomoć pritvorenicima spolja. Kako je SNC naveo, u zatvoru je izbio i požar, prenio je AFP.

Zatvorska pobuna je druga te vrste za manje od sedam dana poslije pobune u zatvoru u južnom gradu Homsu, tokom koje su dva pritvorenika ubijena.

Prema navodima aktivista, uslovi u zatvoru u Homsu su i dalje očajni - pritvorenici ne dobijaju ni hranu ni vodu, a istovremeno su u okruženju jakih snaga bezbjednosti.

Aktivisti strahuju da će vlasti, poslije ugušene pobune, krenuti sa egzekucijom pritvorenika.

U Alepu, u kome od petka bjesne sukobi između snaga bezbjednosti i pobunjenika, tokom noći su ubijene najmanje četiri osobe, uključujući jednog pobunjenika, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

U međuvremenu su stigli najnoviji izveštaji o granatiranju nekoliko četvrti u Damasku, uključujući distrikt Barzeh, u kojoj je navodno lokalna džamija pretrpila velika oštećenja tokom intezivnog granatiranja.

Da bi zaustavila krvoproliće opozicija spremna na kompromise

Opozicija je danas saopštila da je spremna da prihvati da neko od pripadnika režima Bašara Al Asada vodi zemlju tokom perioda tranzicije ukoliko aktuelni predsjednik ode sa vlasti.

"Slažemo se da Asad ode, i vlast preda nekom od pripadnika režima, kako bi on vodio zemlju tokom tranzicije, kao što je to učinjeno u Jemenu", rekao je agenciji Frans pres portparol Sirijskog nacionalnog savjeta, Džordž Sabra.

Šefovi diplomatija zemalja članica Arapske lige juče su na sastanku u Dohi pozvali sirijskog predsjednika da ode sa vlasti, a za uzvrat mu ponudili garancije za njegovu i bezbjednost njegove porodice.

Damask je međutim, taj predlog odbio. Sabra je, sa druge strane, rekao da opozicija prihvata taj predlog jer "sada prioritet nije suđenje Asadu, nego da se obustavi masakr i da se zaštite sirijski civili". On je ipak dodao da je suđenje sirijskom predsjedniku pravo koje nijednom Sirijcu ne moze da se oduzme.

Upitan kog pripadnika Asadavog režima bi opozicija prihvatila da vodi zemlju tokom tranzicije, Sabra je kazao da u Siriji ima patriota, "čak i među pripadnicima režima" i da neki oficiri iz vojske mogu da odigraju važnu ulogu u tranziciji.

Prema najnovijim podacima Opservatorije, u Siriji je od marta prošle godine, kada su počeli sukobi u toj zemlji, poginulo više od 19.000 ljudi.

Bonus video: