Gejts: Još puno posla u borbi protiv AIDS-a

Filantrop i zagovornik prevencije AIDS-a Bil Gejts izjavio je juče da je u borbi protiv AIDS-a postignut značajan napredak, ali da je još prerano reći da svijet dobija bitku s ovom opakom bolešću
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2012. 07:24h
U posljednjih 30 godina od AIDS-a je umrlo 30 miliona ljudi

Međutim, i dalje strašno puno ljudi umire od AIDS-a, upozorio je osnivač "Microsoft"-a u svojoj kancelariji u Vašingtonu, gradu domaćinu međunarodne konferencije o AIDS-u.

"Vidimo li kraj? Ne. Imamo li sredstva koja će zaustaviti bolest? Ne", naglasio je Gejts.

Po njegovim riječima, bogate nacije koje najviše ulažu u istraživanje AIDS-a i distribuciju ljekova za osam miliona siromašnih pacijenata suočavaju se sa finansijskom krizom koja ugrožava finansiranje projekta prevencije.

"Sada je pravo vrijeme da AIDS bude prioritet, uprkos teškoćama kroz koje projekat prevencije prolazi", rekao je Gejts.

Prema UN-u, u prevenciju i liječenje AIDS-a prošle je godine utrošeno 16,8 milijardi dolara, od čega su 8,2 milijarde odvojili bogati međunarodni izvori, uključujući SAD koji je donirao skoro polovinu tog iznosa.

Fondacija Bila i Melinde Gejts do sada je donirala 2,5 milijardi dolara i obavezala se na donaciju dodatnih 1,4 milijarde Globalnom fondu za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije.

Klinton o generaciji bez AIDS-a i dodatnim finansijskim sredstvima

Na 19. međunarodnoj konferenciji o AIDS-u, američka državna sekretarka Hilari Klinton je najavila i dodatnu američku finansijsku pomoć za borbu protiv ove za sada neizlječive bolesti u iznosu od više do 150 miliona dolara.

"Zamislite dan kada više nećemo strahovati od te strašne epidemije i kada ćemo biti pošteđeni patnji i troškova koji idu uz tu bolest već jako dugo", rekla je šefica američke diplomatije, obećavši da će se SAD angažovati da se pojavi generacija koja više neće bolovati od AIDS-a.

Međunarodna konferencija o AIDS-u počela je u nedjelju, a završiće u petak. Konferenciji prisustvuje 25.000 učesnika koji se nadaju novim mjerama na svjetskom nivou u borbi protiv ove bolesti. Virusom HIV-a u svijetu je danas zaraženo 35 miliona ljudi.

"Generacija bez AIDS-a", o kojoj Klintonova govori u svojim željama, značila bi da se "više nijedno dijete, bez obzira o kojem se dijelu svijeta radi, neće roditi kao nosilac virusa" i da će "nove generacije odrastati uz saznanje da su u sve manjoj opasnosti od zaraze HIV-om", kao i da će "zaraženi virusom biti izliječeni i neće moći da zaraze druge".

"Da, AIDS je neizlječiva bolest. No to danas više ne znači smrtnu presudu", kazala je Klinton. U ime američke vlade obećala je više od 150 miliona dolara, od kojih će 80 miliona biti namijenjeno raznim programima čiji je cilj da spriječe prijenošenje HIV-a sa trudnica na njihovu djecu.

Galerija

Bonus video: