Bogataši u ofšorima kriju bilione

Navedena suma od 21 biliona dolara u vlasništvu je 10 miliona fizičkih lica ili struktura iz kojih ta lica izvlače korist, nevedeno je u izveštaju TJN
2 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2012. 20:26h

Najbogatiji ljudi na svetu sakrili su na ofšor bankarskim računima najmanje 21 bilion dolara, pokazali su podaci istraživačke organizacije Taks džastis netvork.

Ova međunarodna organizacija bavi se nezavisnim istraživanjem u oblasti izbjegavanja plaćanja poreza.

U vrijeme kada članice zone evra pate od manjaka novca i dugova, kada SAD nisu u stanju da se izbave iz deficita, a Aziju pogađa usporavanje ekonomskog rasta, ofšori ostaju poreski rajevi na kojima je smešteno na desetine biliona dolara nedeklarisanog prihoda

Maksimalna procjena visine sakrivenog novca u svim poreskim rajevima dostiže astronomskih 32 biliona dolara, pri čemu, kako je istaknuto, ni na jedan cent te sume nije plaćen porez u zemljama, u kojima su te pare "zarađene".

Navedena suma od 21 biliona dolara u vlasništvu je 10 miliona fizičkih lica ili struktura iz kojih ta lica izvlače korist, nevedeno je u izveštaju TJN.

Posebno je zanimljiva činjenica da se gotovo plovina tog novca, odnosno 9,8 biliona dolara, nalazi u posjedu svega 92.000 bogataša.

Suma koju je TJN uspjela da prebroji ne daje, međutim, potpunu sliku o njihovom bogatstvu.

Stručnjaci takođe ukazuju na mnogobrojne nefinansijske aktive, kao što su jahte, stanovi, dvorci, zamkovi, mnogobrojni predmeti raskoši i umjetnička dela.

TJN je uspjela da identifikuje 50 finansijskih korporacija koje na svojim računima drže najveću količinu novca svjetskih bogataša, pri čemu se na prvom i drugom mjestu tog spiska nalaze švajcarske banke UBS i Kredit Svis.

Na trećoj poziciji je britanska finansijska korporacija HSBC, a za njom slijede Dojče banka, BNP Pariba, JP Morgan Čejz, Morgan Stenli, Vels Fargo i Goldman Saks.

Bonus video: