Preživio jedan masakr, sada izgubio prijatelja u pucnjavi Džejmsa Holmsa

Aleks Teves i Semjuel su samo nekoliko dana prije Holmsovog napada pili pivo i provodili vrijeme zajedno. Teves je žrtva Holmsovog napada
94 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2012. 15:57h

Semjuel Granilo je imao 17 godina kada su dvije naoružane osobe upale u srednju školu Columbine i počinile jedno od najgorih masovnih ubistava u novijoj američkoj istoriji.

Semjuel je preživio sakrivajući se tri sata u kantini, sve dok pomoć nije stigla. Ali, izgubio je prijatelje.

Danas ima 30 godina, reditelj je i i dalje ga muče sjećanja i noćne more od tog dana, navodi BBC.

Samjeul Granilo je sada suočen sa novom tragedijom, drugog masovnog ubistva, ovog puta onog koje se u petak desilo u prepunoj bioskopskoj sali u Denveru, u Koloradu, kada je za vrijeme ponoćne projekcije najnovijeg filma o Betmenu, Džejms Holms ispalio suzavac i zatim otvorio vatru na prisutne.

Tom prilikom stradalo je 12, a ranjeno 58 osoba, što predstavlja jedan od najkrvavijih pucačkih pohoda u skorijoj američkoj istoriji. Među poginulima je i jedan prijatelj Semjuela Granila.

Aleks Teves i Semjuel su samo nekoliko dana prije Holmsovog napada pili pivo i provodili vrijeme zajedno. Teves, koji je imao 24 godine, u junu je na Univerzitetu u Denveru dobio zvanje magistra psihologije.

"Bolno je toliko puta biti pogođen takvim tragedijama u jednom životu", kaže Granilo, koji je o napadu iz aprila, 1999, u kojem je poginulo 15 osoba, uključujući i napadače, snimio i film.

Holmsu prijeti smrtna kazna

Džejms Holms, osumnjičeni za ubistvo 12 osoba u napadu u bioskopu u Koloradu, pojaviće se danas na sudu, gdje će ga na prvom saslušanju zastupati branilac po službenoj dužnosti.

Očekuje se da će Holms biti optužen za ubistvo sa predumišljajem, a ukoliko bude osuđen može dobiti i smrtnu kaznu, koja je legalna u toj američkoj državi, prenose američki mediji.

Holms je uhapšen odmah poslije napada, koji je mjesecima planirao. Za sobom je ostavio stan pun eksplozivnih naprava, za čije demontiranje je specijalnim policijskim timovima bilo potrebno više sati

Među 58 povrijeđenih koji su još u bolnici, osam je i dalje u kritičnom stanju.

Holms je uhapšen odmah poslije napada, koji je mjesecima planirao. Za sobom je ostavio stan pun eksplozivnih naprava, za čije demontiranje je specijalnim policijskim timovima bilo potrebno više sati.

Policija još nije utvrdila motiv ubistava.

Portparol policije Frenk Fanija izjavio je sinoć CNN-u da Holms nije sarađivao sa istražiteljima i da je tražio advokata. Slučaj je dodijeljen okružnom javnom braniocu Džemsu O'Konoru.

Očekuje se da će Holmsova porodica danas dati saopštenje, u prvom javnom obraćanju poslije tragedije.

Holms je mjesecima prije napada kupovao oružje i municiju, koja mu je dostavljana poštom na kućnu adresu. Univerzitet Kolorado Denver, gdje je prošle godine upisao postdiplomske studije iz neurologije, ispituje da li je Holms primio neke od navodnih pošiljki dok je radio kao asistent istraživač u medicinskom kampu Anšuc, u Aurori.

Broj žrtava bi vjerovatno bio i veći, da se Holmsu nije zaglavila automatska puška, koja ima okvir za 100 metaka i može da ispali 50 do 60 metaka u minuti.

Masakr u Columbineu

Dva učenika - Erik Haris i Dilan Klebold su 20. aprila, 1999. godine upali u prostorije škole Columbine, u istoimenom gradu, u Koloradu, i napali učenike i osoblje, ubivši 12 učenika i jednog nastavnika. Povrijeđen je 21 učenik, a još troje je povrijeđeno kada su pokušali da pobjegnu iz škole.

Napadači su nakon toga izvršili samoubistvo.

Taj događaj je predstavljao četvrti najveći školski masakr u američkoj istoriji - poslije katastrofe škole u Bathu 1927. godine, masakra na Virginia Techu 2007. godine i masakra na Univerzitetu Teksasa 1966. godine, odnosno najveći u istoriji američkih srednjih škola.

Masakr u Columbineu je postao inspiracija za brojna umjetnička djela, a međunarodnoj javnosti je, između ostalog, poznat i po "Bowling for Columbine", popularnom i Oskarom nagrađenom dokumentarcu Majkla Mura.

Bowling For Columbine

PROČITAJTE JOŠ

Novinarka preživjela masakr u Kanadi, ali ne i pokolj Džejmsa Holmsa >>>

Bonus video: