Sirija priznala: Imamo hemijsko oružje, koristićemo ga protiv stranih agresora

Damask nije 1992. potpisao međunarodnu konvenciju koja zabranjuje upotrebu, proizvodnju i stvaranje zaliha hemijskog oružja
58 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2012. 19:25h

Sirijske vlasti su prvi put priznale da posjeduju hemijsko i biološko oružje, i tvrde da bi ono moglo biti upotrijebljeno u slučaju strane intervencije u toj zemlji.

Međunarodni pritisak na predsjednika Bašara al Asada dramatično je porastao u proteklih nedjelju dana, uz ofanzivu pobunjenika u dva najveća grada i katastrofalnim bombaškim napadom u Damasku u kojem su poginula četvorica članova njegovog uskog kruga saradnika.

Asadove snage su pokrenule žestoku kontraofanzivu, koja odražava njegovu odlučnost da se po svaku cijenu održi na vlasti, a on je odbio ponudu arapskih zemalja koja mu omogućava siguran izlaz iz zemlje u zamjenu za hitan odlazak sa vlasti, piše agencija Rojters.

Portparol ministarstva inostranih poslova Džihad Makdišije naglasio je da sirijske snage neće upotrijebiti hemijsko oružje kako bi ugušile pobunu, već da ono može biti upotrijebljeno protiv snaga koje dolaze izvan zemlje.

„Nikakvo hemijsko ili biološko oružje nikada neće biti upotrijebljeno... tokom krize u Siriji bez obzira na razvoj događaja“, istakao je Makdiši.

„Ovo oružje je skladišteno i obezbjeđuju ga sirijske naoružane snage i nikada neće biti upotrijebljeno osim u slučaju spoljne agresije“.

Damask nije 1992. potpisao međunarodnu konvenciju koja zabranjuje upotrebu, proizvodnju i stvaranje zaliha hemijskog oružja, ali su sirijski zvaničnici u prošlosti negirali da posjeduju isto.

S obzirom na eskalaciju nasilja u Siriji, pobunjenici strahuju da će se Asadove trupe okrenuti upotrebi nekonvencionalnog naoružanja dok pokušavaju da povrate teritorije koje su osvojile opozicione snage.

Zapadne zemlje i Izrael su, takođe, izrazile zabrinutost da bi hemijsko oružje moglo da padne u ruke ekstremnih grupa

Zapadne zemlje i Izrael su, takođe, izrazile zabrinutost da bi hemijsko oružje moglo da padne u ruke ekstremnih grupa.

Prkoseći ministrima inostranih poslova arapskih zemalja, koji su mu u nedjelju ponudili „siguran izlaz“ ako ubrzo napusti vlast, Asad je pokrenuo kontranapad u prijestonici kako bi okrug po okrug porazio pobunjenike.

Na sastanku u Dohi, ministri zemalja Arapske lige su zatražili od opozicije i pobunjeničke Slobodne sirijske armije da formiraju prelaznu vladu, rekao je na konferenciji za novinare katarski premijer šeik Hamad bin Jasin al Tani.

Makdiši je osudio predlog Lige, okarakterisavši ga kao „flagrantnu intervenciju“ u unutrašnje poslove Sirije. „Izražavamo žaljenje što je Arapska liga spala na ovaj nemoralni nivo u bavljenu jednom zemljom-osnivačem AL, umjesto da pomaže Siriji“, naglasio je portparol ministarstva inostranih poslova

Pobunjenici okupirali školu

Sirijski pobunjenici su danas zauzeli školu kopnene vojske u gradu Musalmiji, 16 kilometera sjeverno od drugog po veličini gradu, Alepu, u kome su zaoštreni sukobi između snaga bezbjednosti i pobunjenika, saopštio je prebjegli general sirijske vojske u Turskoj.

"Ovo je od velikog strateškog i simboličkog značaja. Škola ima skladišta municije i oklopnih vozila i služi za zaštitu sjeverne kapije Alepa", rekao je brigadni general Mustafa al-Šejk u telefonskoj izjavi iz grada Apajdena na granici sa Sirijom.

Borci opozicione Slobodne sirijske vojske (FSA) najavili su početak "bitke za oslobođenje" Alepa iz "ruku Asadovih bandi".

Pukovnik Abdel Džabar Mohamed Okaidi obećao je da će tokom operacije FSA zaštititi civile, kao i da će voditi računa o manjinskim zajednicima u tom gradu.

Vladine snage su sa žestokim napadima na položaje pobunjenika krenuli od rane zore u gradskim distriktima Salahedin i Sakur, a kako prenosi SANA "vojnici progone teroriste, od kojih su mnoge i ubili".

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je u Siriji od početka pobune u martu prošle godine poginulo najmanje 19.106 ljudi. Od toga su 13.296 bili civili, među kojima su i pobunjenici, 4.861 vojnici i 949 dezerteri.

Galerija

Bonus video: