Turska postavlja projektile zemlja-vazduh uz sirijsku granicu

Turska vojska danas je osnažila svoje prisustvo uz granicu sa Sirijom, razmjestivši dodatne jedinice sa projektilima zemlja-vazduh, objavila je turska agencija Anadolija.
1 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2012. 17:48h

U za tu priliku posebno osiguranu željezničku stanicu u Mardinu ušla je željeznička kompozicija koja je prevozila protivvazdušne projektile i oklopne transportere, stoji u vijesti koju prenosi agencija Anadolija.

Na snimcima TV stanice NTV moglo se vidjeti kako se na transportnim vagonima nalazi najmanje pet vozila sa projektilima. Novopridošlu opremu turski generalštab će rasporediti na položaje duž granice sa Sirijom na kojima su već ulogorene jedinice turske voske, dodala je agencija Anadolija, pozivajući se na neimenovani vojni izvor.

Tursko-sirijski odnosi izrazito su se pogoršali nakon što je krajem juna sirijska vojska srušila turski borbeni avion ispred svoje obale, nakon čega je turski premijer Erdogan objavio da se odnos prema Siriji promijenio i da turska vojska ubuduće opravdanom metom smatra "svaki vojni element koji dolazi iz Sirije, a koji predstavlja... opasnost po turske granice".

Tada su duž granice sa Sirijom i raspoređene protivvazdušne jedinice, a avioni turske vojske učestalo nadlijeću granicu.

Najnovije vojno pojačanje Turska je poslala nakon što su u posljednjih šest dana sirijski ustanici zauzeli tri od sedam graničnih prelaza s Turskom.

Neredi u dva kampa sa sirijskim izbjeglicama u Turskoj

Turske bezbjednosne snage upotrijebile su pendreke i suzavac i ispaljivale hice u vazduh kako bi savladale nerede u dva kampa sa sirijskim izbjeglicama, prenosi danas turska državna novinska agencija Anadolija.

Policija je upotrijebila pendreke i suzavac protiv izbjeglica koje su kamenjem zasipale objekte u kampu u provinciji Kilis, u želji da ga napuste, zbog nedovoljno hrane i vode, navodi Anadolija.

Agencija dodaje da su se izbjeglice potukle zbog uslova smještaja i u kampu u susjednoj provinciji Gazijantep, kada je sedam osoba povrijeđeno.

Turske bezbjednosne snage pucale su u vazduh kako bi smirile zavađene strane, navodi Anadolija.

Više od 43.000 Sirijaca boravi u osam izbjegličkih kampova duž 911 kilometara duge granice između Turske i Sirije, a danas su turski zvaničnici prvi put objelodanili da je među izbjeglicama izbilo nasilje zbog kojeg su morale da intervenišu snage bezbjednosti.

Galerija

Bonus video: