Fahim je ostvario san: Od ilegalnog imigranta do šampiona u šahu

Fahim je počeo da igra šah sa pet godina. Njegov izvanredan talenat prepoznat je kada ga je otac ubacio na jedan turnir u šahu za mlađe od 20 godina
269 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2012. 15:08h

Kada je sa samo sedam godina ilegalno stigao u Francusku iz Bangladeša, Fahim Mohamad bio je samo još jedan pion u velikoj igri imigracije i dobijanja azila.

Njegov otac nije mogao da dobije privremena dokumenta, pa su on i Fahim jedno vrijeme živjeli u šatoru u predgrađu Pariza.

Četiri godine kasnije, danas 11-godišnji Fahim će sljedećeg mjeseca otputovati u Češku u svojstvu juniorskog šahovskog šampiona Francuske i kao učesnik u juniorskoj kategoriji na Evropskom prvenstvu u šahu, piše britanski list „Indipendent“.

U početku se činilo da Fahin neće moći da otputuje u Prag. Nije imao važeća dokumenta i nije mogao da napusti Francusku. Nalazio se u bezizlaznoj situaciji. Međutim, bivši premijer Fransoa Fijon intervenisao je u maju kako bi Fahimov otac, Nuru Alama, dobio privremenu boravišnu i radnu dozvolu. Fahim je dobio „privremenu putničku dozvolu koja se dodjeljuje stranim maloljetnicima“.

Nova vlada lijevog centra je potvrdila pomenutu odluku, a Fahimovo mjesto u francuskoj reprezentaciji je potvrđeno ove sedmice. Premda ostaje državljanin Bangladeša, on će braniti boje Francuske na evropskom prvenstvu koje se održava od 16. do 26. avgusta.

„U početku sam mislio da je sve ovo bio san, ali sada je stvarnost“, rekao je Fahim.

„Moj otac i ja sada možemo da živimo na miru. Nikada neću zaboraviti sve ljude koji su mi pomogli“.

Fahim je počeo da igra šah sa pet godina. Njegov izvanredan talenat prepoznat je kada ga je otac, nedugo nakon što su doputovali u Francusku, ubacio na jedan turnir u šahu za mlađe od 20 godina.

Bonus video: