Izrael se preprema za moguću intervenciju u Siriji

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak izjavio je da se Izrael priprema za moguću vojnu intervenciju u Siriji u slučaju da sirijska vlada preda rakete ili hemijsko oružje libanskom Hezbolahu
101 pregleda 10 komentar(a)
Ehud Barak, Foto: AP
Ehud Barak, Foto: AP
Ažurirano: 21.07.2012. 18:58h

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak izjavio je da se Izrael priprema za moguću vojnu intervenciju u Siriji u slučaju da sirijska vlada preda rakete ili hemijsko oružje libanskom Hezbolahu.

"Dao sam instrukcije vojsci da pojača svoje obavještajne pripreme i spremi što je potrebno tako da, ako bude potrebno, budemo sposobni da razmotrimo izvođenje operacije", kazao je Barak za drugi kanal izraelske televizije.

"Pratimo mogući transfer unaprijeđenih sistema oružja, uglavnom, protivavionskih raketa ili teških raketa zemlja - zemlja, ali, takođe, može biti mogućnosti transfera hemijskih sredstava iz Sirije u Liban", dodao je on.

Barak je objasnio da će onog trenutka kada sirijski predsjednik Bašar Al Asad počne da pada početi i obavještajno nadgledanje i povezivanje sa drugim agencijama.

Hezbolah koji je ranije dobijao vojnu i finansijsku podršku od Irana i Sirije ispalio je hiljade, uglavnom kratkodometnih, raketa tokom jednomjesečnog rata s izraelskom vojskom u ljeto 2006. godine. Neke od raketa većeg dometa dospjele su do centralnog Izraela, podsjeća Rojters.

Od tada je granica između Izraela i Libana, uglavnom, mirna.

Barak je u četvrtak obišao Golansku visoravan koju je Izrael osvojio 1967. godine od Sirije. On je rekao da se izraleska vojska priprema da spriječi dolazak izbjeglica na teritoriju koju kontroliše Izrael.

Bijela kuća pažljivo prati kretanje hemijskog oružja

Sjedinjene Američke Države pažljivo motre na skladišta sirijskog hemijskog oružja i o tome razmjenjuju podatke sa susjednim državama, saopštila je Bijela kuća.

"Vjerujemo da su ta skladišta i dalje pod kontrolom vladinih snaga, ali smo zbog porasta nasilja u Siriji i napada režima na sopstvene građane, veoma zabrinuti za sudbinu tog oružja", kazao je portparol Bijele kuće Tomi Vejtor.

Kako javljaju strane agencije, opozicione snage su prethodnih dana pokrenule niz napada u sirijskoj prijestonici, a u jednom od njih je ubijeno i četvoro visokih sirijskih bezbjednosnih zvaničnika.

Vojska je juče uspjela u kontra udaru da potisne opozicione snage u predgrađa, ali nije isključeno da ponovo dođe do sukoba.

Zapaljeni turski šleperi na granici sa Sirijom

Konvoj turskih šlepera koji su prelazili tursko-sirijsku granicu zapaljen je, dok su neki šleperi oteti, saopštili su danas turski zvaničnici.

Prema izjavama očevidaca, tokom sukoba neki od šlepera su zapaljeni, ali pojedini vozači, koji su uspjeli da se vrate u Tursku, nisu željeli da odgovaraju na pitanja novinara, prenose agencije.

Desetak vozača, međutim, optužilo je danas pobunjenike iz Slobodne sirijske armije da su im zapalili i opljačkali kamione, navodi AFP.

Nadležni su izjavili da ne znaju tačno koliko je šlepera zapaljeno.

Zbog sukoba u Siriji, koji još uvek traju, zabranjen je prelaz preko ove granice, a vozila koji dođu do granice, vraćaju se iz sigurnosnih razloga nazad u Tursku.

Sirijski pobunjenici zauzeli granični prelaz ka Iraku

Sirijski pobunjenici zauzeli su danas i jedan od tri kontrolna punkta na granici sa Irakom, izjavio je guverner iračke provincije Niniva na sjeveru te zemlje.

"Irački zvaničnici su me zvali i rekli da su naoružani ljudi zauzeli kontrolni punkt na Jaribijahu i da je on sada pod kontrolom Sirijske slobodne vojske", rekao je Athil el Nojaifi.

Prema njegovim riječima, od sjutra će samo Iračanima biti dozvoljeno da iz Sirije uđu u Irak.

Poručnik Mohamed Kalaf el Šamari je agenciji Frans pres rekao da su pobunjenici na punktu razapeli zastavu Slobodne sirijske vojske i uništili portret predsjednika Sirije Bašara el Asada.

Bonus video: