Do sada 24 sirijska generala prebjegla u Tursku

Trojica sirijskih generala prebjegla su u Tursku nakon čega je broj generala koji su napustili Al Asada porastao na ukupno 24, saopštio je neimenovani zvaničnik turskog ministarstva spoljnjih poslova.
1 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2012. 15:18h

Među prebjeglima su i dvojica sirijskih brigadnih generala koji su bili u grupi od 710 Sirijaca koji su tokom noći između četvrtka i petka prešli na tursku teritoriju.

Od izbijanja nasilja u Siriji u martu prošle godine prebjeglo je ukupno 24 sirijska generala, naveo je turski zvaničnik.

Turska je pružila utočište desetinama prebjega koji su formirali Slobodnu sirijsku armiju koja se bori protiv režima Bašara al-Asada, prenosi AFP.

U izbjegličkim kampovima u Turskoj u blizini granice sa Sirijom trenutno boravi više od 43.000 Sirijaca koji su pobjegli od višemjesečnog krvoprolića u toj zemlji.

U kampovima se takođe nalaze i pobunjeničke vojne snage sačinjene od prebjega iz sirijske armije.

Nastavljaju se sukobi u Alepu

Sirijski opozicioni aktivisti saopštili su danas da jedinice predsjednika Bašara Al Asada i pobunjenici već drugi dan vode borbe u Alepu, najvećem sirijskom gradu i prijestonici istoimene pokrajine, a građani iz svojih domova bježe u bezbjednije oblasti.

Stanovništvo Alepa smatrano je donedavno za lojalno Asadovom režimu, ali se posljednjih dana priklonilo pobunjenicima, koji su juče iz unutrašnjosti zemlje stigli do tog grada na sjeverozapadu zemlje i započeli borbu.

Borbe se većinom vode u četvrti Salahaddin u kojoj su se tokom noći, prema riječima svjedoka, nekoliko sati mogli čuti hici iz vatrenog oružja i snažne eksplozije.

Na video snimku postavljenom na internet mogu se vidjeti stanovnici Alepa kako pakuju stvari u automobile i odlaze. U Alepu su u maju zabilježeni prostesti protiv režima, od kojih je najznačajniji bio protest studenata.

Vojne snage su, u znak odmazde, upale u studentski dom, bacile suzavac i otvorile vatru na demonstrante. Četiri studenta su poginula.

Ove nedjelje su, zbog žestokih sukoba u Damasku, hiljade ljudi pobjegle u susjedni Liban i Irak.

Stanje je danas u tom gradu ralativno mirno, nakon što su se tokom prošle noći još mogla čuti paljba i eksplozije.

U Alepu i Damasku su koncentrisani sirijski elitni slojevi bliski Asadovom režimu.

Galerija

Bonus video: