Turska: Eksplozija prekinula dopremanje iračke nafte

U podmetnutoj eksploziji koja se dogodila sinoć oštećen je iračko-turski naftovod na jugoistoku Turske i prekinuto je snabdijevanje iračkom naftom prenosi agencija Anadolija.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2012. 14:08h

Eksplozija naftovoda koji irački grad Kirkuk (na sjeveru) povezuje s turskom lukom Jumurtalik (na jugu) dogodila se u pokrajini Mardin, uz granicu sa Sirijom, rekao je za Anadoliju guverner Mardina Turhan Ajvaz, ocijenivši da je riječ o "sabotaži".

"Zatvorili smo dovod nafte. Niko nije stradao. Vatrogasne ekipe su došle na mjesto događaja", rekao je Ajvaz, a prenosi agencija Anadolija.

Naftovod Kirkuk-Jumurtalik česta je meta napada koji se pripisuju kurdskim pobunjenicima iz Radničke stranke Kurdistana (PKK). Zadnji napad dogodio se u aprilu i uzrokovao je višednevni prekid u snabdijevanju iračkom naftom.

Naftovod je dug 970 km, a u turskoj luci Jumurtalik na Sredozemnom moru sirova nafta se ukrcava na tankere koji ih dopremaju na svjetska tržišta.

Vatrogasci su ugasili požar danas popodne. Popravka naftovoda će ubrzo početi, ali se ne zna kada će nafta biti ponovo puštena.

Drugi paralelni naftovod nije oštećen, ali je, takođe, na kratko zatvoren iz predostrožnosti, izjavio je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Ova dva naftovoda godišnje prenose oko 25 miliona tona sirove nafte.

Radnička stranka Kurdistana koju Ankara i mnoge zemlje svijeta smatraju terorističkom organizacijom, već 27 godina vodi borbu za autonomiju jugoistoka i istoka Turske, gdje su većinsko stanovništvo Kurdi.

Sukob sa Kurdima je do sada odnio više od 45.000 žrtava, po podatcima turske vojske.

Galerija

Bonus video: