Džejms Holms se predstavio kao Džoker i ofarbao kosu u crveno

Holms nema dozvolu za oružje, što postavlja pitanja odakle mu dvije puške i dva pištolja. Masakr u Aurori pokrenuo je više gorućih bezbjednosnih pitanja Amerike
82 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2012. 08:50h

Džejms Holms je kosu ofarbao u crveno i policiji se predsatvio kao Džoker, najpoznatiji negativac iz filmova o Betmenu, saopštio je policajav Rej Keli o ubici iz Denvera, dodajući kako još ne znaju koji je njegov motiv.

Bivši student medicine upao je rano juče u prepunu bioskopsku salu u Denveru, u američkoj državi Kolorado, za vrijeme ponoćne projekcije najnovijeg filma o Betmenu, ispalio suzavac i zatim otvorio vatru na prisutne. Tom prilikom stradalo je 12, a ranjeno najmanje 50 osoba, što predstavlja jedan od najkrvavijih pucačkih pohoda u skorijoj američkoj istoriji.

Uhapšen osumnjičeni za masakr na premijeri Betmena u Koloradu >>>

Novinarka preživjela masakr u Kanadi, ali ne i pokolj Džejmsa Holmsa >>>

Kada je dim počeo da se širi, pojedini gledaoci su mislili da je u pitanju performans u sklapu „Uspona mračnog viteza“, jednog od najiščekivanijih filmova ove godine, objavio je Asošiejtid pres.

Kada je dim počeo da se širi, pojedini gledaoci su mislili da je u pitanju performans u sklapu „Uspona mračnog viteza“, jednog od najiščekivanijih filmova ove godine

"Čaure su mi padale na glavu. Imam opekotine (od čaura) po čelu“, rekla je Dženifer Siger, naglasivši da je napadač, obučen kao pripadnik specijalnih jedinica sa pancirom i gas maskom, prekidao pucnjavu samo da bi dopunio municiju.

Sumnja se da se napadač tako obučen uklopio sa drugim gledaocima, koji su nosili kostime heroja i zločinaca.

Zvaničnici federalne službe su uhapsili osumnjičenog i identifikovali ga kao 24-godišnjeg Džejmsa Holmsa. Holms je u trenutku hapšenja kod sebe imao pušku, sačmaricu i dva pištolja, rekao je neimenovani izvor blizak istrazi.

"Nije se opirao, nije pružao otpor“, rekao je portparol policije u Aurori, Frenk Fania.

Nadležni organi nisu naveli koji je bio motiv napada. FBI je saopštio da nema indicija da je jučerašnji napad povezan sa nekom terorističkom grupom.

Pravili se da su mrtvi

"Uspon mračnog viteza“ je počeo juče da se prikazuje u Sjedinjenim Državama. Incident je naveo organizatore da otkažu premijeru u Parizu, a radnici su juče uklanjali transparente ispred bioskopa na čuvenom Šanzelizeu.

Predsjednik Barak Obama je poručio da je tužan zbog „užasne i tragične pucnjave“, i obećao da je njegova administracija „posvećena privođenju odgovornih pravdi, obezbjeđivanju sigurnosti našeg naroda i brizi o onima koji su ranjeni“.

Čendler Branon (25), koji je gledao film sa djevojkom, ispričao je da je vidio ispaljivanje suzavca i čuo zvuk nalik vatrometu 20 minuta od početka prikazivanja filma.

"Rekao sam mojoj curi da se pravi da je mrtva“, rekao je Branon za agenciju Rojters, dodavši da nije uspio da bolje vidi napadača.

"Sve što sam mogao da vidim je njegova silueta“.

Napadač je iz zelenog kanistera ispalio gas koji je mirisao poput biber spreja.

"Mislila sam da je to dio šoua. Nisam mislila da je to pravi“, rekla je Sigerova.

Siger je ispričala da je sjedjela u drugom redu, nedaleko od napadača koji je uperio pištolj u njenom pravcu. „Nisam znala šta da radim“, rekla je. Zatim se spustila na pod, a napadač je pucao u ljude koji su sjedjeli iza nje.

Počela je da puzi prema izlazu kada je vidjela tijelo djevojčice od nekih 14 godina kako „beživotno leži na stepenicama“. Ugledala je i jednog ranjenika i pokušala da mu opipa puls, ali „sam morala da idem. Nastradala bih da nisam“.

„Ovo je jedna od najjezivijih noći koju sam ikada odradila“, rekla je Komila Sason, doktorka hitne službe u univerzitetskoj bolnici u Aurori

„Ovo je jedna od najjezivijih noći koju sam ikada odradila“, rekla je Komila Sason, doktorka hitne službe u univerzitetskoj bolnici u Aurori, gdje su 22 pacijenta, starosti od tri mjeseca do 45 godina, stigla kolima, policijskim automobilima ili ambulantnim kolima.

Napadač je bio student na Medicinskim fakultetu Univerziteta Kolorado u Denveru do prošlog mjeseca, rekla je za AP portparolka Žak Montgomeri. Ona nije znala zašto se Holms ispisao.

Holmsova porodica je uputila saučešće porodicama žrtava i molila za poštovanje privatnosti.

Uznemirujuće slike iz stana osumnjičenog

Osumnjičeni je takođe zabarikadirao svoj stan u Aurori pomoću sofisticiranih eksploziva, dovevši u opasnost policajce i članove tima za deaktiviranje bombi. Dnevna soba osumnjičenog isprepletana je žicama koje su povezane sa jednom plastičnom bocom, koja sadrži nepoznatu tečnost. Nadležni organi planiraju da detoniraju eksplozivnu napravu pomoću robota.

„Slike iz stana su zaista uznemirujuće“, rekao je novinarima šef policije u Aurori Den Outs.

Nadležni organi su evakuisali pet obližnjih zgrada.

Među ranjenima ima i pripadnika američke vojske, ali nije jasno da li je iko od njih nastradao, saopšteno je iz ministarstva odbrane.

Jučerašnja pucnjava je evocirala sjećanja na masakr u srednjoj školi „Kolumbajn“ u Litltonu 1999, takođe predgrađu Denvera i 27km od Aurore, gdje su dvojica učenika otvorila vatru i ubila 12 učenika u jednog nastavnika.

Upisao “Biološke osnove psihijatrijskih i neuroloških poremećaja”

Holms je 2010. diplomirao neurologiju na Univerzitetu Kalifornija u Riversajdu, da bi se u junu 2011. upisao na postdiplomske studije neourologije, Univerziteta Kolorado u Denveru. Prije mjesec dana pokrenuo je postupak povlačenja iz škole.

Portparol Univerziteta nije želio da kaže da li je Holms imao problema na fakultetu, kao ni da li se povukao svojevoljno ili je izbačen. On se ovog proljeća upisao na kurs “Biološke osnove psihijatrijskih i neuroloških poremećaja”.

Srednju školu završio je u San Dijegu u Kaliforniji, a u Auroru se preselio u maju prošle godine. Njegova porodica živi u dvospratnoj kući u San Dijegu. Holmsova majka je medicinska sestra, otac mu je menadžer u softverskoj kompaniji, a ima i mlađu sestru. Novinari "ABC njuza" nazvali su Holmsovu majku Arlin odmah nakon pucnjave, prenio je "Tajm".

Holms nema krivični dosije. Osim jednog prekršaja u saobraćaju, nije imao drugih sukoba sa zakonom

Holms nema krivični dosije. Osim jednog prekršaja u saobraćaju, nije imao drugih sukoba sa zakonom, navodi NBS. Takođe nema ni dozvolu za oružje, što postavlja pitanja odakle mu dvije puške i dva pištolja. Masakr u Aurori pokrenuo je više gorućih bezbjednosnih pitanja Amerike.

Policija je ubicu ispitivala oko 10 sati, nakon čega je održana konferencija za novinare. Takođe je ispitano 200 svjedoka masakra. Holms će se u ponjedeljak, 23. jula, u 8.30 sati po lokalnom vremenu, pojaviti na okružnom sudu u Litltonu u Koloradu.

Policija je objavila saopštenje Holmsove porodice, ističući da su oni “veoma potreseni i iznenađeni”.

"Naša ljubav ide svima koji su nastradali, kao i njihovim porodicama i prijateljima. Molimo medije da poštuju našu privatnost u ovo teško vrijeme. Naša porodica sarađuje sa vlastima u San Dijegu i Aurori. Još uvijek pokušavamo da shvatimo šta se dogodilo i molimo ljude da poštuju našu privatnost”, navodi se u saopštenju Holmsove porodice.

Labavi zakon o nošenju oružja

  • Građani Kolorada smiju da drže oružje kod kuće, u kancelariji i svojim vozilima, ali ga mogu nositi u javnosti jedino ako imaju dozvolu
  • Nema ograničenja o tome koliko se komada oružja može kupiti mjesečno, a Kolorado dozvoljava prodaju automatskog oružja
  • Na kupovinu oružja nije potrebno čekati određeni vremenski period, ali – u skladu sa državnim i federalnim zakonom –prethodno mora biti izvršena provjera kriminalne prošlosti
  • Od masakra u srednjoj školi „Kolumbajn“ mnogo je lakše kupiti oružje u Sjedinjenim Državama – zabrana za prodaju oružja istekla je 2004.

Bonus video: