SAD povezuju Iran sa devet zavjera 2012.

Napad na autobus sa Izraelcima na aerodromu u Burgasu „nosi obilježja libanskog militantnog pokreta Hezbolaha“
4 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2012. 20:05h

Samoubilački napad u kojem su poginuli izraelski turisti u Bugarskoj ove nedjelje nosi obilježja libanskog militantnog pokreta Hezbolah, kojeg podržava Iran, ali američko ministarstvo odbrane još nije zaključilo ko stoji iza bombardovanja, saopštio je juče portparol Pentagona.

Napad na autobus sa Izraelcima na aerodromu u Burgasu „nosi obilježja Hezbolaha“, rekao je novinarima Džordž Litl.

Portparol Pentagona je odbio zahtjev da opiše obilježja napada Hezbolaha ili kako ga je moguće razlikovati od, na primjer, Al Kaide, koja se ne dovodi u vezu sa Iranom.

Njujorška policija vjeruje da su Iranska revolucionarna garda ili njeni saveznici do sada umiješani u devet zavjera ove godine protiv izraelskih ili jevrejskih meta širom svijeta, prema povjerljivim policijskim dokumentima u koja je agencija Rojters imala uvid.

U izvještajima koje su ove nedjelje pripremili obavještajni analitičari za njujoršku policiju (NYPD), navodi se da su tri zavjere osujećene u januaru, tri u februaru a tri od kraja juna. Iran stalno odbacuje optužbe da podržava napade ekstremista u inostranstvu.

U dokumentima koju su klasifikovana kao „osjetljiva“, kaže se da je samoubilački napad u Bugarskoj druga zavjera koja je tamo otkrivena ove godine.

Navode se detalji zavjera u Bangkoku, Nju Delhiju, Tbilisiju, Bakuu, Mombasi i na Kipru. Sve ove zavjere se pripisuju Iranu ili njegovim saveznicima iz Hezbolaha, stoji u izvještajima, koji su sastavljeni nakon napada u srijedu u popularnom ljetovalištu na Crnom moru.

Napad u Bugarskoj djeluje sofisticirano

Iran je u četvrtak odbacio kao „neosnovane“ optužbe Izraela za umiješanost Teherana u eksploziju u Burgasu, rekavši da su one politički motivisane i da naglašavaju slabost onih koji ih iznose.

Američki zvaničnici su izjavili da se sve više slažu sa izraelskim procjenama da su Iran i njegovi saveznici organizovali ubistvo šest osoba, od kojih petoro izraelskih turista u Burgasu.

Iran je u četvrtak odbacio kao „neosnovane“ optužbe Izraela za umiješanost Teherana u eksploziju u Burgasu

Jedan američki zvaničnik je rekao da je Hezbolah u prošlosti izvodio samoubilačke napade.

Hezbolah kaže da, iako je izvodio samoubilačke napade na postaje izraelske vojske na jugu Libana kada je bio okupiran, do 2000, nikad nije izvodio napade izvan Libana.

Američki zvaničnik je kazao da napad u Bugarskoj djeluje prilično sofisticirano i ukazuje da su one koji stoje iza njega unaprijed prikupljali obavještajne podatke o mogućim metama.

Drugi američki zvaničnik je naveo da se podaci saveznih vlasti SAD o navodnim zavjerama povezanih sa Iranom 2012. uglavnom poklapaju sa dokumentima NYPD-ja.

U izvještaju na dvije strane, u koje se sumira procjena navodnog šablona zavjera povezanih sa Iranom ove godine, analitičari NYPD-ja navode da je preko svoje Revolucionarne garde i Hezbolaha, Iran „znatno pojačao operativni tempo i spremnost izvođenja terorističkih napada na izraelske interese i međunarodne jevrejske zajednice širom svijeta“.

Međutim, ističe se da mnogim ovogodišnjim zavjerama nedostaje sofisticiranost i preciznost karakteristične za ranije zavjere povezane sa Iranom.

Bombaš imao arapski akcenat?

Bugarska policija, FBI i Interpol rade na utvrđivanju identiteta bombaša samoubice, za kojeg je ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov juče rekao samo da „nije bugarski državljanin“ i da je bio u zemlji „ne manje od četiri dana“. Istražitelji su objavili snimak bezbjednosnih kamera osobe za koju vjeruju da je izvela napad na aerodromu, u kojem je poginuo i bugarski vozač.

Detektivi „rade vrlo aktivno na terorističkom napadu od srijede. Biće više informacija za tri-četiri dana“, rekao je premijer Bojko Borisov u parlamentu. Juče su u Izraelu sahranjeni Kočava Šriki (44), koja je bila u drugom stanju, Jizik Kolengi, Amir Menaše, Elior Prise i Maor Haruš, svih dvadesetih godina.

Bugarski vozač Mustafa Kjosov (36), sahranjen je u selu Jurukovo na jugozapadu države, u skladu sa tradicionalnim muslimanskim običajima, prenio je AFP. Na video snimku sa aerodroma koji su objavile bugarske vlasti, vidi se muškarac bijele puti i duge kose, vjerovatno je u pitanju perika, u bermudama, patikama i sa kačketom. Nosio je mali ruksak i torbu za laptop.

Prema podacima bugarskih vlasti, bombaš je putovao sa falsifikovanom vozačkom dozvolom izdatom u Mičigenu, u SAD-u. Ime na tom dokumentu, kako je prikazala bugarska televizija, glasi Žak Filip Martin iz Baton Ruža u Luizijani, rođen 1987. Sa prstiju bombaša su izuzeti uzorci DNK i provjeravaju se baze podataka u pokušaju da se on identifikuje.

Prema podacima bugarskih vlasti, bombaš je putovao sa falsifikovanom vozačkom dozvolom izdatom u Mičigenu, u SAD-u

Bugarska istražiteljka Kalina Čapakova je kazala da je dan prije napada osumnjičeni pokušao da iznajmni auto u Pomorju, ali je obijen zato što je njegova vozačka bila sumnjiva. Ona je citirala očevice, koji su kazali da je govorio engleski sa akcentom, moguće arapskim.

„Ispitali smo taksistu koji ga je tog popodneva doveo do aerodroma,“ saopštila je tužiteljka.

Vlasnici rentakar agencije su rekli, međutim, da je muškarac koji je htio da iznajami auto imao veoma kratku kosu, tamnu kožu i „izgledao je kao Arapin.“ Takođe nema sličnosti sa fotografijom na dozvoli, na kojoj je muškarac duge kose.

Bonus video: