Svijetu prijeti nova nestašica hrane

Američki farmeri suočeni su s najvećom sušom u posljednjih 50 godina. Posljedice suše u SAD-u osjetiće potrošači širom svijeta, jer s američkih polja dolazi više od polovine svjetskog izvoza kukuruza
3 komentar(a)
Suša SAD, Foto: Rojters
Suša SAD, Foto: Rojters
Ažurirano: 20.07.2012. 19:16h

Zbog najveće suše u posljednjih 50 godina svijet će se suočiti s novom prehrambenom krizom. Cijene poljoprivrednih proizvoda probijaju rekordne nivoe, piše "The Financial Times".

Zbog visokih cijena hrane 2008. gladovala je gotovo milijarda ljudi.

Posljedice suše u SAD-u osjetiće potrošači širom svijeta, jer s američkih polja dolazi više od polovine svjetskog izvoza kukuruza, a u međunarodnoj robnoj razmjeni veliki je udio američke soje i pšenice.

Dejvid Nelson, analitičar Rabobanke, kaže da je današnja kriza sa usjevima stvarna dok je kriza 2008. godine bila stvorena raznim špekulacijama na berzi.

Hoze Graciano da Silva, glavni direktor UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO - Food and Agriculture Organisation) rekao je za "Financial Times" da ga rast cijena hrane posebno brine zbog mogućih posljedica na siromašno stanovništvo, koje na hranu troši 75 posto svojih prihoda.

Zbog visokih cijena hrane 2008. gladovala je gotovo milijarda ljudi.

Ekonomisti ipak tvrde da su zalihe riže i donekle pšenice - dvije ključne prehrambene kultura za većinu svjetskog siromašnog stanovništva - dovoljne, uprkos rastu cijena.

Glavni ekonomista ministarstva poljoprivrede u Stejt Departmentu, Džozef Glauber je među onima koji smatraju da situacija danas nije ni približno tako loša kao 2008. godine.

"Cijene su bez sumnje veće, ali 2007. i 2008. imali smo veliku nestašicu pšenice, što danas nije slučaj.

Međutim, američko ministarstvo poljoprivrede je zbog suše smanjilo svoje prognoze o očekivanom rodu kukuruza za ovu godinu.

Meteorolozi upozoravaju da će pola američkog poljoprivrednog pojasa u kojem se uzgajaju kukuruz i soja biti bez kiše još neko vrijeme.

Trgovci su takođe smanjili svoje procjene o rodu za 8 do 15 posto.

U četvrtak je cijena kukuruza dostigla 8,16 dolara po bušelu, a trgovci očekuju da će početkom avgusta premašiti devet dolara ako se vremenski uslovi u SAD-u do tada dramatično ne poboljšaju.

Bonus video: