Rusija i Kina vetom štite diktaturu - Ban Ki-mun i Zapad ogorčeni

Zapadne zemlje i Ban Ki-mun oštro su reagovali na veto Kine i Rusije na prijedlog rezolucije kojim se sirijskom režimu prijeti sankcijama ako ne obustavi 16-mjesečno nasilje
4 komentar(a)
Ažurirano: 20.07.2012. 09:48h

Mandat posmatračke misije UN u Siriji ističe u ponoć, a neizvjesno je da li će SB UN izglasati za njegovo produženje s obzirom na jučerašnji veto Kine i Rusije.

Očekuje se da će Savjet bezbjednosti UN danas glasati, javio je Rojters navodeći suprotstavljene stavove Rusije, koja preko Pakistana predlaže produžetak mandata misije za 45 dana i Velike Britanije, koja u svom prijedlogu rezolucije navodi da će operacije misije biti produžene od 30 dana.

Zapadne zemlje i generalni sekretar UN Ban Ki-mun oštro su reagovali na jučerašnji veto Kine i Rusije na prijedlog rezolucije zapadnih zemalja, kojim se sirijskom režimu prijeti sankcijama ako ne obustavi 16-mjesečno nasilje.

"Cilj njihovih postupaka je da zaštite brutalni režim.

"Oni su odlučili da stave svoje nacionalne interese ispred života miliona Sirijaca", kazao je britanski ambasador u UN Mark Lajl Grant

Oni su odlučili da stave svoje nacionalne interese ispred života miliona Sirijaca", rekao je ambasador Velike Britanije u UN Mark Lajl Grant u Savjetu bezbjednosti UN poslije glasanja, navodi Rojters.

Američka ambasadorka u UN Suzan Rajs izjavila je da je potez Kine i Rusije "opasan i skandalozan" i da je Savjet bezbjednosti UN "potpuno podbacio".

Francuski ambasador Žerar Aro je kazao da je ovo tužan dan za Siriju.

"Ovo je ozbiljan trenutak. Međunarodna zajednica ima kolektivnu odgovornost prema sirijskim građanima", kazao je Ban i dodao da je "veoma razočaran jučerašnjim glasanjem

Ovo je već treći put da su Rusija (koja je ključni saveznik sirijske vlade) i Kina upotrijebile veto kako bi spriječile usvajanje rezolucije kojom bi na sirijskog predsjednika Bašara al-Asada bio izvršen pritisak da okonča sukob koji traje 16 mjeseci i koji je odnio na hiljade ljudskih života.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun je izjavio da je "veoma razočaran" jučerašnjim glasanjem u SB UN.

"Ovo je ozbiljan trenutak. Međunarodna zajednica ima kolektivnu odgovornost prema sirijskim građanima", naveo je Ban u saopštenju.

Ambasadorka SAD u UN Suzan Rajs izjavila je da je potez Kine i Rusije "opasan i skandalozan"

Međunarodni posrednik za Siriju Kofi Anan, koji je tražio oštru rezoluciju koja bi spasila njegov mirovni plan za tu zemlju, takođe je izrazio razočarenje, rekavši da SB UN nije uspio da preuzme oštru i usklađenu akciju kao što se nadao.

Za to vrijeme, prema podacima Sirijskog opservatorijuma za ljudska prava, u Siriji je juče u sukobima poginulo najmanje 248 ljudi, među kojima 109 civila, 93 vojnika i 46 pobunjenika i dezertera, što je rekordni broj od početka pobune u martu prošle godine, prenosi AFP.

U gerilskom napadu na sjedište policije u Damasku desetine je mrtvih i ranjenih među pripadnicima snaga reda i naoružanih milicija odanih sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu, javlja Rojters pozivajući se na opozicione izvore.

Galerija

Bonus video: