Ban Ki Mun: Nasilje u Siriji mora da se okonča ko go da ga čini

"Nasilje je neprihvatljivo ko god da ga čini, i predstavlja nepoštovanje mirovnog plana međunarodnog izaslnika za Siriju Kofija Anana"
0 komentar(a)
Sirija, Foto: Reuters
Sirija, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.07.2012. 07:57h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki Mun oštro je osudio samoubličaki napad u Damasku u kojem su poginula tri visoka sirijska zvaničnika i naglasio da nasilje mora odmah da se okonča, ko go da ga čini.

Saopštenje je izdato poslije samoubilačkog napada 18. jula na zgradu državne bezbjednosti u centru Damaska u kojem su ubijeni visoki zvaničnici uključujući i zeta sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, Asef Šavkat i ministar odbrane Daud Radžha, a nekoliko predstavnika sirijskih vlasti je povrijeđeno.

U saopštenju portparola Ban Ki Muna se navodi da je generalni sekretar UN "veoma zabrinut" i zbog informacija prema kojima, uprkos obećanjima sirijske vlade, bezbjednosne snage koriste teško naoružanje protiv civila širom Sirije, uključujući i region Damaska.

Sirija: Ubijen ministar odbrane>>>

"Nasilje je neprihvatljivo ko god da ga čini, i predstavlja nepoštovanje mirovnog plana međunarodnog izaslnika za Siriju Kofija Anana", piše u saopštenju.

Ban Ki Mun je od Savjeta bezbjednosti UN zatražio da preuzme odgovornost i učini efikasne korake kako bi nasilje u Siriji bilo okončano.

"Sirijski narod suviše dugo pati, i prolivanje krvi mora odmah da bude okončano", navodi se u saopštenju.

Kofi Anan je zatražio da se glasanje Savjeta bezbjednosti o rezoluciji o Siriji odloži do danas, nadajući se da će u posljednjem trenutku biti postignut dogovor sa Moskvom koja je do sada već dva puta uložila veto na donošenje rezolucije, kojim se osuđuje sirijski režim.

Rezolucijom, koju su predložile Francuska SAD, Njemačka, Portugal i Velika Britanija se predviđa uvođenje ekonomskih i diplomatskih sankcija, uključujući i mogućnost upotrebe sile, ukoliko sirijska vojska ne prestane da koristi teško naoružanje protiv opozicije.

Moskva se međutim usprotvila uvođenju sankcija.

Sirijska NVO: U Siriji 18. jula poginilo više od 200 osoba

Više od 200 osoba, uglavnom civila, ubijeno je tokom nasilja u Siriji, saopštila je sirijska Opservatorija za zaštitu ljudskih prava.

Prema saopštenju ove sirijske nevladine organizacije, 18. jula je širom Sirije poginulo najmanje 214 osoba, među kojima 124 civila, 62 vojnika i 28 pobunjenika.

Samo u Damasku život je izgubilo 38 ljudi.

Najviše ljudi je poginulo u provniciji Damask, gdje je život izgubilo 76 ljudi, među kojima 28 civila i 10 pobunjenika.

Pobunjenici su saopštili da su započeli bitku za oslobođenje Damaska. Sirijske bezbjednosene snage tada su prvi put iz helikoptera pucale na kvartove u Damasku koji su pod kontrolom pobunjenika.

Bonus video: