ULIČNE BORBE

Pobunjenici: Počela bitka za oslobođenje Damaska

Sirijski pobunjenici saopštili su danas da su započeli bitku za oslobođenje Damaska i da ona neće biti okončana dok grad ne bude osvojen
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2019. 17:09h

"Bitka za oslobodjenje Damaska je počela, i borbe u prijestonici neće biti prekinute. Idemo ka pobjedi", rekao je agenciji Frans pres portparol Slobodne sirijske vojske, pukovnik Kasem Sadedinenik.

On je kazao da su borbe iz unutrašnjosti prebačne u sirijsku prijestonicu, i da pobunjenici imaju "jasan plan" kako da nad njom preuzmu kontrolu.

"Posjedujemo lako naoružanje, ali ono će nam biti dovoljno", rekao je on, i dodao da će biti "iznenađenja".

Predstavnici sirijske opozcije su ocijenili da borbe, koje se u Damasku vode od nedjelje uveče, predstavljaju prekretnicu sukoba u Siriji, koji traju od marta prošle godine, kada su počeli masovne demonstracije protiv predsjednika Bašara al Asada.

Nažešće borbe vode se u više kvartova u centru grada, među kojima je i Midan. Regularna vojska danas je prvi put pucala iz helikoptera na četvrti u Damsku koje su pod kontrolom pobunjenika.

Snage pobunjenika pale gume i bacaju ih na put, kako bi smanjili pritisak koji vrši Asadova vojska. Crni stubovi dima, viju se iznad prijestonice, javlja Rojters.

Opozicija navodi da artiljerija sirijske vojske dejstvuje po pobunjeničkom naselju Tadamon. Stanovnici Midana kažu da su po krovovima zgrada raspoređeni snajperisti.

Jedan borac Slobodne sirijske armije rekao je za Rojters da nastavljaju da se bore jer ne postiji način da se povuku. "Kada bi postojao način da se povučemo, to bismo svakako učinili", dodao je taj borac.

Opozicioni aktivisti su na internetu objavili i snimak izgorjele zgrade za koju kažu da je policijska stanica u Damasku koju su oni "osvojili". Pobunjenici takođe navode i da je još jedan general sirijske vojske sa grupom oficira prebjegao u Tursku, gdje se sada nalazi 18 generala koji su otkazali lojalnost Bašaru Al Asadu.

Prorežimski mediji su objavili i da je u sukobima sa pobunjenicima poginuo i jedan visoki policijski zvaničnik Damaska.

U međuvremenu, bivši ambasador Sirije u Iraku Navaf Fares, koji je prebjegao na stranu opozicije kaže je da režim predsjednika Bašara Al Asada neće oklijevati da upotrebi hemijsko oružje, ako bude ugrožen.

Kako je prenio BBC, Fares je naveo da postoji mogućnost da je takvo oružje već korišćeno u borbi sa pobunjenicima. Prema njegovim riječima, žestoko granatiranje u Siriji Asadov režim sprovodi u saradnji sa Al-kaidom.

Nekadašnji sirijski ambasador u Iraku Navaf Fares istakao je da je predsjednik Asad kao "ranjeni vuk, satjeran u ćošak" i da postoje podaci, iako nepotvrđeni, da je režim koristio hemijsko oružje u Homsu. "Postoje nepotvrđene informacije da je sirijska vojska upotrebila takvo oružje u Homsu", kaže Fares.

Bivši ambasador smatra da mirovni plan međunarodnog izaslanika Kofija Anana nema šanse da uspije.

Kako Fares navodi, sunitski militanti iz Al-kaide sarađuju sa režimski dominantnim alavitima, kojima pripada i sam Asad, što mnoge iznenađuje.

"Postoje mnogi primjeri u istoriji koji ukazuju na saradnju neprijatelja kada im se interesi poklapaju", dodaje Fares.

Izaslanik UN-a za Siriju Kofi Anan danas je posjetio Moskvu, gdje je tražio pomoć od ruskog predsjednika Vladimira Putina za rješavanje krize u Siriji. Rusija optužuje Zapad da ucjenama želi da obezbijedi usvajanje nove rezolucije koja predviđa i primjenu sile.

Novi izbjeglički kamp

Kako je rekao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Moskva će glasati protiv rezolucije ako Zapad ne prestane da uslovljava sankcijama režim u Damasku.

Američki državna sekretarka Hilari Klinton rekla je da se nada da će Rusija shvatiti da su strože sankcije Siriji neophodne.

Sirijski brigadni general i više vojnih oficira bili su među 1.280 Sirijaca koji su prošle noći prebjegli iz Sirije u Tursku, saopštile su turske vlasti.

Zvaničnik iz Ankare je rekao da se s najnovijim prebjezima broj sirijskih generala koji su se sklonili u Tursku povećao na 18.

U Tursku je prebjegao i veći broj oficira sa porodicama čiji broj se s članovima porodica povećao na 68, prenio je Rojters.

Sa noćašnjih 1.280 izbjeglica koje su ušle u tursku južnu pokrajinu Hataja, ukupan broj sirijskih izbjeglica u toj zemlji se povećao na 42.680, rekao je zvaničnik.

Turske vlasti zbog toga namjeravaju da podignu novi kamp za izbjeglice iz Sirije koji će moći da primi 10.000 ljudi.

Centar za rukovođenje krizom koji je formirala turska vlada saopštio je da će novi kamp za izbjeglice biti podignut pored mjesta Karkamis, u provinciji Gaziantep koja se graniči sa Sirijom.

Galerija