Borbe za jemensku luku Hodeida: Stradalo više od 100 ljudi

Hodeida, luka na Crvenom moru, glavna je tačka ulaska u Jemen uvoza i humanitarne pomoći. Arapska koalicija navodi da je to mjesto odakle šiitski pobunjenici napadaju brodove i mjesto preko koga im Iran doprema oružje. Teheran to negira
91 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.06.2018. 14:29h

Više od 100 ljudi je izgubilo život za manje od nedjelju dana u borbama za jemensku luku Hodeida, koja je u rukama pobunjenika, rekli su danas medicinski i vojni izvori.

Snage lojalne međunarodno priznatom predsjedniku Jemena Abd Rabou Mansuru Hadiju su uz podršku koalicije koju predvodi Saudijska Arabija posljednjih dana napredovale na 290 kilometara od Hodeide, odakle žele da istjeraju pobunjene Hutije koje podržava Iran.

Hodeida, luka na Crvenom moru, glavna je tačka ulaska u Jemen uvoza i humanitarne pomoći. Arapska koalicija navodi da je to mjesto odakle šiitski pobunjenici napadaju brodove i mjesto preko koga im Iran doprema oružje. Teheran to negira.

Ofanzivu vladinih snaga podržava avijacija koalicije, a komandnim centrom rukovode trupe Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Bolnice u području Adena, na jugu zemlje gdje se nalazi uporište vlade, navele su da su primile 52 tijela, od čega 20 vojnika, između petka i subote, što bilans mrtvih od početka ofanzive povećava na 110.

Djeluje da su preostali leševi pobunjenika.

Prema jednom izvoru iz vojske, pobunjenici su danas napravili zasjedu za vojni konvoj u području Hodeide, u mjestu oko 230 kilometara zapadno od prijestonice Sane.

Pobunjeničko zauzimanje Sane 2015. i velikih delova teritorije Jemena izazvalo je intervenciju Saudijske Arabije i njenih saveznika.

UN su izrazile bojazan da će tekuća vojna operacija negativno uticati na dostavu humanitarne pomoći, budući da preko 70 odsto dolazi preko Hodeide.

Galerija

Bonus video: