turbulencije u vrhu?

S. Koreja: Smijenjen načelnik generalštaba

Dopisnici BBC-a navode kako je raširen skepticizam kad je u pitanju zvanično objašnjenje ovog poteza Pjongjanga
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2012. 10:28h

Prema izvještaju sjevernokorejske državne novinske agencije KCNA, načelnik generalštaba armije Sjeverne Koreje Ri Jong-ho smijenjen je sa svih dužnosti.

Osim što je bio na čelu vojske, Jong-ho je bio i potpredsjednik Centralne vojne komisije, a imao je i visoku poziciju u vladajućoj Radničkoj partiji.

U kratkoj izjavi zvaničnika se navodi da je Ri Jong-ho smijenjen sa svih dužnosti zbog bolesti.

Dopisnici BBC-a iz Seula navode kako je raširen skepticizam kad je u pitanju zvanično objašnjenje ovog poteza koje je dao Pjongjang.

Za generala Jong-hoa se smatralo da se nalazi u uskom krugu osoba koje mogu pomoći novom vođi, Kim Džong-unu, da održi svoju poziciju oslanjajući se na vojsku

Do odluke o smjeni Jong-hoa je došlo na sastanku Cenralnog komiteta Radničke partije.

Još se ne spominje niko kao njegov mogući nasljednik.

Jong-ho je postao vojni zapovjednik prije tri godine, za vrijeme vladavine Kima Džong-ila.

Često se pojavljivao na skupovima uz predsjednika. Bio je i jedan od sedam zvaničnika, koji su pratili sadašnjeg predsjednika Kima tokom sahrane njegovog oca.

Za Jong-hoa se smatralo da se nalazi u uskom krugu osoba koje mogu pomoći novom vođi da održi svoju poziciju oslanjajući se na vojsku.

Ri Jong-ho je bio i glavni sjevernokorejski izaslanik za nuklearna pitanja u pregovorima sa Zapadom

Njegovu smjenu analitičari smatraju pokazateljem određenih turbulencija u redovima režima Kim Džong-una, kojeg mnogi smatraju mladim i neiskusnim.

Galerija