Teheran nudi organizaciju mirovnih pregovora za Siriju

Iran je već nudio pomoć u rješavanju krize u Siriji, ali su prijedlog odbacivale sirijska opozicija, zapadne i arapske zemlje, koje optužuju Teheran da podržava Asadov režim
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2012. 07:19h

Iran, glavni regionalni saveznik Sirije, ponudio je juče da bude domaćin sastanka predstavnika režima u Damasku i sirijske opozicije radi rješavanja krize u toj zemlji.

"Iran je spreman da bude domaćin sirijskoj opoziciji u dijalogu sa sirijskom vladom", izjavio je šef iranske diplomatije Ali Akbar Salehi televiziji Al-Alam.

"Vjerujemo da bi za sirijsko pitanje trebalo da bude nađeno sirijsko rješenje", dodao je on, prenijele su agencije.

Teheran je u nekoliko navrata nudio pomoć u rješavanju sirijske krize, ali su taj prijedlog odbacivale sirijska opozicija, zapadne i arapske zemlje, koje optužuju iranske vlasti da vojno podržavaju režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada u gušenju pobune.

"Iran je spreman da bude domaćin sirijskoj opoziciji u dijalogu sa sirijskom vladom", izjavio je Salehi

Iran je, s druge strane, optužio neke zapadne i arapske zemlje da naoružavaju pobunjenike.

Specijalni izaslanik UN i Arapske lige Kofi Anan kazao je da Rusija i Kina podržavaju učešće Irana u traganju za rješenjem krize.

U Siriji je od početka pobune protiv Asadovog režima u martu prošle godine, prema podacima opozicionih aktivista, ubijeno više od 17.000 ljudi.

Galerija

Bonus video: