Amerikanci tvrde: Sirija se sprema da upotrijebi hemijsko oružje

Vol Strit žurnal itira neimenovane američke zvaničnike koji tvrde da je sirijska vojska počela s premještanjem hemijskog oružja iz skladišta
10 komentar(a)
Ažurirano: 14.07.2012. 12:36h

Neimenovani američki zvaničnici su za dnevni list Vol Strit žurnal (Wall Street Journal) kazali da vlasti u Damasku premještaju svoj arsenal hemijskog oružja iz skladišta i razmještaju ga po zemlji, otvarajući tako prostor pretpostavkama da se samo traži konačna kap koja bi prelila čašu i bila dovoljan povod za vojnu intervenciju.

Istovremeno sirijske vlasti tvrde kako je riječ o glupim i neistinitim optužbama. Vojni stručnjaci pretpostavljaju da Sirija na raspolaganju ima velik arsenal hemijskog oružja, uključujući sarin i sumporni iperit, a spominje se i cijanid kojeg Sirija navodno nije prijavila jer nije potpisnica Konvencije o hemijskom oružju.

Vol Strit žurnal tako citira neimenovane američke zvaničnike koji tvrde da je sirijska vojska počela s premještanjem hemijskog oružja iz skladišta, ali se njihova mišljenja razlikuju kada su u pitanju razlozi takvih manevara.

Hemijsko oružje za etničko čišćenje?

Neki vjeruju da Damask to radi kako bi spriječio da se tog oružja dokopaju pobunjenici. Međutim, drugi tvrde kako je to prikrivena prijetnja za pristalice pobunjenika - u zemlji i inostranstvu.

Najpesimističniji među njima smatraju da se sirijska vojska sprema da upotrijebi hemijsko oružje protiv pobunjenika, ali i civila.

"Režim ima plan etničkog čišćenja, i toga moramo biti svjesni. Nema diplomatskog rješenja", kazao je jedan od izvora. "To bi moglo da postane presedan, jer bi oružje za masovno uništenje moglo da bude upotrijebljeno nama ispred nosa. To je vrlo opasno za našu nacionalnu sigurnost", dodao je drugi američki zvaničnik kojeg citira Vol Strit žurnal.

Međutim, ovi neimenovani izvori nisu uspjeli da tačno navedu koju to etničku grupu vlasti misle da istrijebe ovim prilično neselektivnim metodom koji bi nesumnjivo izazvao oštru međunarodnu reakciju.

I Britanci reagovali

Britanski ambasador pri UN Mark Grant rekao je da još ne može da potvrdi ovakve tvrdnje.

"Ukoliko postoje naznake da će sirijski režim početi da u sukobu koristi hemijsko oružje, to sigurno podiže situaciju na sasvim drugi nivo", naglasio je Grant.

Posljednjih nedjelja su zapadni obavještajci primijetili da sirijske snage pomjeraju rakete, grade nove bunkere i odbrambene linije i da proširuju postojeće.

Novinari "Sky News"-a došli su do informacija da u Siriji postoje četiri postrojenja za proizvodnju hemijskog oružja: Hama, Latakija, Al Safira i Damask. Skladišta se nalaze i u Kan abu Shamatu, Furklusu, Hami, Masjafu i Palmiri.

Hemijsko oružje bilo je povod i za okupaciju Iraka

Naravno, sirijske vlasti su odmah negirale ove tvrdnje američkih zvaničnika. "To je apsolutno suludo i neistinito. Ako je SAD već tako dobro obaviješten, zašto onda ne mogu da pomognu Kofiju Ananu da zaustavi dotok ilegalnog oružja u Siriju kako bi se zaustavilo nasilje i kako bi se približili političkom rješenju", kazao je portparol sirijskog ministarstva vanjskih poslova Džihad Makdiši, prenosi RT.

Podsjetimo, potraga za hemijskim oružjem je bila glavni razlog koji je SAD naveo kao povod za intervenciju protiv režima Sadama Huseina i okupaciju Iraka. Međutim, to oružje, koje je Husein navodno nabavio za napad na Evropu, nikad nije pronađeno. Hoće li i ovog puta navodi o hemijskom oružju, praćeni tezom o etničkom čišćenju, biti dovoljan povod za intervenciju?

Galerija

Bonus video: