Hilari Klinton optužuje Siriju za masakr u selu Tremseh

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da je sirijska vojska kriva za "namjerno ubijanje civila" u selu Tremseh, u kojom je, prema izvještajima, poginulo oko 200 ljudi, javlja danas BBC
2 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Rojters
Hilari Klinton, Foto: Rojters
Ažurirano: 14.07.2012. 11:13h
"Ne reagovati znači dati dozvolu za dalje masakre", rekao je generalni sekretar UN-a.

Hilari Klinton je izjavila da postoje "neosporivi dokazi da je režim predsjednika Sirije Bašara Al-Asada namjerno pobio nevine civile". Klintonova je takođe izjavila da će "oni koji su počinili te zločine biti identifikovani i pozvani na odgovornost".

SAD, Francuska i Velika Britanija osudili su dešavanja u selu Tremseh i pozvali na koordinisanu akciju u Savjetu bezbjednosti. Međutim, Kina i Rusija nastavljaju da se opiru bilo kakvim potezima kojima bi se Damasku zaprijetilo sankcijama.

Zapadne zemlje žele da se Siriji preko Savjeta bezbjednosti postavi desetodnevni ultimatum da prekine nasilje ili da se suoči sa sankcijama. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun rekao je da napad u Tremsehu baca "ozbiljnu sumnju" na privrženost Bašara Al-Asada mirovnom planu za Siriju. Ban Ki Mun je pozvao članice UN da pokrenu "kolektivnu i odlučnu akciju kako bi se smjesta i potpuno zaustavila tragedija koja se odvija u Siriji".

"Ne reagovati znači dati dozvolu za dalje masakre", rekao je generalni sekretar UN-a.

Bonus video: