Ubijen popularni avganistanski poslanik na vjenčanju svoje ćerke

Viđeni avganistanski političar uzbečkog porijekla Ahmed Kan Samangani ubijen je jutros na vjenčanju svoje kćeri na sjeveru Avganistana, a uz njega i više od 20 zvanica
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.07.2012. 10:25h

Kako javlja BBC, talibani su porekli svaku umiješanost u ovaj napad, dok AP podsjecha da su upravo talibani, najavljujući 2. maja svoju proljećnu ofanzivu, bili najavili da će udarati na one koji podržavaju vladu Hamida Karzaija i međunarodne snage u Avganistanu.

Samoubilački napad u gradu Ajbaku, administrativnom centru provincije Samangan, udarac je naporima da se ujedine etničke frakcije u Avganistanu, ocjenjuju avganistanski zvaničnici a prenosi AP, koji ukazuje na dugogodišnju istoriju sukoba talibana, uglavnom pripadnika plemena Paštuni, sa drugim etničkim manjinama u zemlji.

Ahmed Kan Samangani, koji je Uzbek, bio je poslanik avganistanskog parlamenta a poginuo je dok je primao goste na vjenčanju svoje kćeri. Šef istrage Mohamad Navab Šerzai, koji je takođe bio u obezbjeđenju vjenčanja, kaže da su se gosti već okupili na drugom i trećem spratu zgrade u kojoj se vjenčanje održavalo kada je došlo do eksplozije, javlju Asošijeted pres (AP), BBC i drugi svetski mediji.

Samangani i njegovi rođaci otišli su na prvi sprat da pozdrave nove goste, koji su došli iz grada Mazar-i-Šarifa iz susjedne provincije. "Iznenada, napadač koji je bio među gostima iz Mazar-I-Šarifa, prišao je veoma blizu Samanganiju i detonirao eksploziv, kojim je bio opasan.

Eksplozija je raznijela većinu prisutnih na prvom spratu. Čak i na trećem spratu je bilo ranjenih", rekao je Šerzai. Prema njegovim riječima, svi su bježali na različite strane, i desetak minuta poslije eksplozije "niko nije znao šta se dešava".

Direktor istražiteljskog tima u provincijskoj policiji Gulam Mohamed Kan rekao je da je više od 20 ljudi poginulo i više od 40 ranjeno u jutrošnjoj eksploziji.

Među poginulima je i šef provincijske obavještajne službe kao i komandant jedne divizije u avganistanskoj vojsci, a među ranjenima - regionalni komandant policije Sajed Ahmad Sameh, koji je bio rođak ubijenog Samanganija.

Samangani se proslavio tokom avganistanskog rata protiv Sovjeta u osamdesetim godinama prošlog vijeka. Prošle godine je postao poslanik u parlamentu i smatran je jednim od ključnih lidera u gradu Samanganu i sjevernom Avganistanu.

Avganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiju potrebne su manjinske grupe - labavo ujedinjene u tzv Sjevernu Alijansu - da mu pomognu u izmirenju sa talibanima. Ali, manjine se plaše da će Karzai, pripadnik Paštuna, izaći talibanima, njihovim neprijateljima, suviše u susret.

Galerija