masakr kod hame

Tremza, sirijska Srebrenica

Sirijski nacionalni savjet je saopštio da su većina ubijenih žene i djeca. Dio stradalih civila je pogubljen vatrenim oružjem, drugi dio - klanjem
55 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2019. 17:50h

Više od 250 osoba je ubijeno, a preko 300 ranjeno u masakru koji su počinile snage Asadovog režima u sirijskom selu Tremza blizu Hame, javlja agencija Anadolija. 

Sirijski nacionalni savjet je saopštio da su većina ubijenih žene i djeca.

Dio stradalih civila je pogubljen vatrenim oružjem, drugi dio - klanjem.

Više od 250 osoba je ubijeno, a preko 300 ranjeno u masakru koji su počinile snage Asadovog režima u selu Tremza blizu Hame

Dodajući da su na livadama i u rijeci Asi pronađena tijela, od kojih su neka bila i spaljena, Savjet je naglasio da su režimske snage bezbjednosti, po zauzeću sela, presjekle strujne i telefonske kablove.

Savjet je u saopštenju dodao da je više od 300 osoba ranjeno, te da im je potrebno ukazati hitnu medicinsku pomoć.

Takođe, Savjet je iskazao i zabrinutost da bi broj nastradalih mogao biti veći.

Opozicija insistira na vojnoj intervenciji

Glavni sirijski opozicioni savez, Sirijski nacionalni savjet, pozvao je u petak Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) da usvoji "hitnu i oštru" rezoluciju, nakon tvrdnji antirežimskih aktivista i pobunjeničkih lidera da su u centralnoj provinciji Hama vladine snage ubile najmanje 200 osoba.

"Ne smatramo monstruma Asada kao jedinog odgovornog za ovaj gnusni zločin, već i Kofi Anana, Ruse i Irance i sve zemlje koje pretenduju da budu čuvari mira i stabilnosti u svijetu, a ćute", saopštio je Sirijski nacionalni savjet

Opozicija je u saopštenju uporedila taj događaj uporedila sa genocidom u Srebrenici, a vlasti Bašara al-Asada za izvještaje o žrtvama u Hami krive "krvožedne medije" i "terorističke bande".

Sirijska opozicija traži da se SB UN-a pozove na Povelju UN-a, koja omogućava kaznene mjere protiv režima koji se smatra prijetnjom miru, a insistira se na ekonomskim sankcijama i vojnoj intervenciji. Rusija je već najavila da neće dozvoliti da takva rezolucija prođe.

"Ne smatramo monstruma Asada kao jedinog odgovornog za ovaj gnusni zločin, već i Kofi Anana, Ruse i Irance i sve zemlje koje pretenduju da budu čuvari mira i stabilnosti u svijetu, a ćute", navodi se u saopštenju opozicionog Sirijskog nacionalnog savjeta.

Po navodima Savjeta, "pokolj u selu Tremza" svrstava se među "najveće masakre u svijetu", uključujući onaj kod "Sabre i Šatile u Libanu 1982. i u Srebrenici 1995.".

Vlasti u Damasku odgovaraju da su "krvožedni mediji u saradnji sa bandama naoružanih terorista pogubili stanovnike sela Tremza kako bi pokolebali javno mnijenje protiv Sirije i njenog naroda i izazvali međunarodnu intervenciju uoči sjednice SB UN-a", prenosi zvanična sirijska agencija Sana.

Ruski Itar-Tas izvještava da "vladine snage nastavljaju sukob s naoružanim ekstremistima" i da su u četvrtak "presjekli put banditskim formacijama koji su u Siriju ušli iz Turske i Libana".

Sirijski nacionalni savjet je saopštio da su većina ubijenih u Tremzi žene i djeca

Prenoseći izvještaje Sane, ruska agencija navodi da su vladine snage u četvrtak izvele specijalne operacije protiv pobunjenika u provincijama Homs, Dara, Idlib i Deir el-Zor.

Kako se navodi, tokom bitke u pograničnom sektoru Rubeja kod luke Latakija, 320 kilometara od Damaska, uništen je "veliki broj terorista", a "ostaci bande" pobjegli na tursku teritoriju.

Ban ki-Moon i Kofi Anan pojačavaju pritisak na UN zbog Sirije

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun i međunarodni izaslanik za Siriju Kofi Anan pojačali su danas pritisak na podeljeni Savet bezbednosti UN, pozivajući ga da zahteva prekid eskalacije nasilja u Siriji i da insistira na "posledicama" ako do toga ne dođe.

Anan i Ban Ki-mun su ponovili apele Savetu bezbednosti da pokrene akciju nakon jučerašnjeg napada sirijskih snaga na selo u provinciji Hama, koji su najoštrije osudili, prenosi AP.

Oni su istovremeno optužili sirijsku vladu za kršenje rezolucija Saveta bezbednosti zbog upotrebe artiljerije, tenkova i helikoptera u napadu na selo Tremzu, kada je ubijeno na desetine ljudi.

Savjet bezbjednosti UN započinje nove razgovore o rezoluciji o Siriji, dok pojedini zapadni izaslanici ističu da novo nasilje ukazuje da su neophodne strože mjere.

Anan je naveo da je napad na Tremzu "užasan podsjetnik da se rezolucije Savjeta bezbjednosti i dalje krše".

On je dodao da Savjet treba da insistira na primjeni svojih odluka i da pošalje poruku svima da će doći do kontramjera ako ne budu poštovali te odluke.

Ban je naveo da u potpunosti podržava Ananove stavove, ponovivši poziv članovima Savjeta bezbjednosti da preduzmu akciju.

U prvoj reakciji iz SAD nakon vijesti o ubistvima u Tremzi, američka ambasadorka pri UN Suzan Rajs rekla je da novi izvejštaji iz Sirije "dramatično ilustruju potrebu za strogim mjerama za Siriju".

Pored toga, Bijela kuća je saopštila da novo nasilje sirijskog režima ukazuje na neophodnost koordinisanog međunarodnog odgovora u okviru UN.

Galerija