Šef Pentagona optužuje Kinu za zastrašivanje u Južnom kineskom moru

Teški kineski bombarderi nedavno su postavljeni u glavnoj kineskoj bazi na Parcelskim ostrvima, na koja prava takođe polažu Vijetnam i Tajvan
0 komentar(a)
Džim Matis, Foto: Reuters
Džim Matis, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.06.2018. 07:45h

Američki ministar odbrane Džim Matis optužio je danas Kinu da "zastrašuje" susjede u Južnom kineskom moru jačanjem svojih vojnih položaja u spornim vodama i postavljanjem savremenih oružanih sistema duž tog strateškog plovnog koridora.

"Uprkos suprotnih kineskih tvrdnji, postavljanje ovih oružanih sistema direktno je povezano s upotrebom vojske radi zastrašivanja i prisiljavanja", rekao je šef Pentagona na bezbjednosnom samitu u Singapuru.

On je podsjetio da je Peking početkom maja rasporedio oružje uključujuči sisteme protivavionskih i protivbrodskih raketa kao i sisteme za izazivanje elektronskih smetnji na vještačkim ostrvima u Južnom kineskom moru gdje već postoje pojačane vojne instalacije, kao što su piste za slijetanje bombardera.

Peking polaže prvo na gotovo celo Južno kinesko more uprkos odluci međunarodne arbitraže iz 2016. koja to ne odobrava. Na različite djelove te zone prava polažu i Filipini, Vijetnam, Malezija, Brunei i Tajvan.

Kroz tu stratešku zonu prolazi i trećina svjetske trgovine.

Teški kineski bombarderi nedavno su postavljeni u glavnoj kineskoj bazi na Parcelskim ostrvima, na koja prava takođe polažu Vijetnam i Tajvan.

Džim Matis je danas optužio kineskog predsjednika Si Đinpinga da nije održao riječ, misleći na obećanje koje je dao u Bijeloj kući 2015. godine da neće militarizovati sporna ostrvca koja su vještački ojačana od Sijevog dolaska na vlast 2013. godine.

Šef Pentagona je ponovio da će SAD ostati u oblasti Azije i Pacifika i rekao, aludirajući na Filipine, da bi američkim saveznicima bilo bolje da ostanu na strani Vašingtona nego da se pripoje Pekingu.

Matis je u utorak počeo turneju po Aziji.

On je ponovio podršku Pentagona američkoj diplomatiji koja nastoji da ostvari "potpunu, proverljivu i nepovratnu" denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

Bonus video: