Mursi: Poštovaću odluku suda

Egipatski predsjednik Muhamed Mursi rekao je danas da će poštovati odluku suda kojom je odbačen njegov dekret za okupljanje raspuštenog parlamenta.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.07.2012. 08:24h

"Ukoliko odluka Ustavnog suda sprječava parlament da ispuni svoje obaveze, poštovaćemo to, jer smo država zakona. Biće izvršene konsultacije sa političkim snagama i institucijama i sa Vrhovnim savjetom o pravnim ovlašćenjima kako bi stvorili odgovarajući put za izlaz iz ove situacije", rekao je Mursi.

Tokom prošle sedmice, Mursi je objavio dekret u kojem je od parlamenta zatražio da se sastane što je bilo u suprotnosti sa odlukom Vojnog savjeta o raspuštanju ali je u skladu sa ranijom odlukom Vrhovnog ustavnog suda.

Mursi je pobijedio na prvim predsjedničkim slobodnim izborima, održanim prošlog mjeseca i vojni vrh predao je vlast civilnoj upravi 30. juna.

Međutim, vojska je neposredno prije inauguracije sebi odobrila veća ovlašćenja.

Ustavnom deklaracijom vojnog vrha ukinuta su ovlašćenja predsjednika nad vojskom, vojnom rukovodstvu data su zakonodavna ovlašćenja i mogućnost stavljanja veta na novi Ustav, koji tek treba da bude izrađen.

Vojni vrh raspravlja o predsjednikovom poništavanju odluke Ustavnog suda >>>

Galerija

Bonus video: