Talibani tvrde da nisu krivi za pogubljenje Avganistanke

Avganistanski talibani su demantovali umješanost u javno pogubljenje žene zbog preljube, koje je snimljeno kamerom, a naišlo je na osudu čitavog svijeta
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.07.2012. 07:22h

Avganistanski talibani su objavili da nemaju nikakave veze sa pogubljenjem žene zbog preljube, koje je snimljeno kamerom.

Vlasti u Kabulu su za ubistvo 22-godišnje žene zbog preljube optužili talibane, pošto je to bila uobičajna praksa u Avganistanu za vrijeme njihove vlasti.

Ona je ubijena u selu Kvimčok na oko 100 kilometara sjeverno od Kabula, u prisustvu nekoliko desetina muškaraca koji su to posmatrali kličući.

Međutim, talibani su u saopštenju koje su objavili danas na svom veb sajtu poručili da su sproveli istragu o tom incidentu i da su odluku o ubistvu žene donjeli mještani sela.

"Optužbe nekih zvaničnika avganistanske vlade o umešanosti mudžahedina apsolutno su netačne i neosnovane", navedeno je u saopštenju talibana koje prenosi AFP.

Predsjednik Avganistana Hamid Karzai je osudio pogubljenje žene, rekavši da je to neislamski i neoprostiv čin i da su snage bezbjednosti počele potragu za osobama koje su odgovorne za zločin.

Američki komandant, general Džon Alen, koji komanduje vojnicima NATO u Avganistanu, ponudio je pomoć avganistanskim snagama bezbjednosti u hvatanju i hapšenju muškaraca koji su učestovali u tom, kako je rekao, "nepojmljivo okrutnom zločinu".

Bonus video: