Zapad dostavio predlog rezolucije o Siriji

Rezolucijom bi bilo zatraženo da se odmah okonča nasilje vladinih i opozicionih snaga i da se snage predsjednika Bašara al-Asada vrate u kasarne, u skladu sa Ananovim planom
0 komentar(a)
Sirija, vojna vježba, Foto: SANA
Sirija, vojna vježba, Foto: SANA
Ažurirano: 12.07.2012. 07:18h

Velika Britanija, Francuska, Njemačka i SAD dostavile su Savjetu bezbjednosti UN tekst predloga rezolucije kojom bi sirijskom režimu bio dat rok od 10 dana da sprovede mirovni plan međunarodnog izaslanika Kofija Anana ili da se suoči sa novim oštrim sankcijama.

Ako Asad u roku od 10 dana poslije glasanja ne ispuni uslove u potpunosti, SB UN će odmah uvesti mjere predviđene Članom 41 Povelje UN kojim je omogućeno uvođenje ekonomskih i diplomatskih, ali ne i vojnih sankcija.

Predlogom rezolucije se sirijske vlasti osuđuju zbog povećane upotrebe teškog naoružanja, uključujući neselektivno otvaranje vatre iz tenkova i helikoptera.

U Njujorku bi danas trebalo da počnu pregovori o predlogu rezolucije koji su sastavile zapadne zemlje, kao i o konkurentskom ruskom predlogu, u kome se ne pominju sankcije.

Rezolucijom bi bilo zatraženo da se odmah okonča nasilje vladinih i opozicionih snaga i da se snage predsjednika Bašara al-Asada vrate u kasarne, u skladu sa Ananovim planom i rezolucijama UN usvojenim u aprilu.

Glasanje o predlogu rezolucije mora biti održano prije 20. jula kada prestaje mandat posmatračke misije UN u Siriji, navodi AFP.

Ako Asad u roku od 10 dana poslije glasanja ne ispuni uslove u potpunosti, SB UN će odmah uvesti mjere predviđene Članom 41 Povelje UN kojim je omogućeno uvođenje ekonomskih i diplomatskih, ali ne i vojnih sankcija.

Rezolucijom bi, takođe, bio obnovljen mandat posmatračke misije UN u Siriji za 45 dana koja ne bi više samo nadgledala prekid vatre koji nikada nije sproveden, već bi obavljala i političke dužnosti.

Kontingent od skoro 300 nenaoružanih posmatrača trebalo bi da bude smanjen na minimum, a diplomate kažu da rukovodstvo UN želi da taj broj bude sveden na 150.

Rusija je protiv primjene poglavlja VII, ali zamjenik ruskog ambasadora u UN Igor Pankit nije zaprijetio vetom, insistirajući na tome da pregovori o predloženim dokumentima još nisu ni počeli.

Sirijski ambasador u Iraku objavio da se pridružio revoluciji

Sirijski ambasador u Bagdadu Navaf al-Fares prebjegao je i pridružio se revoluciji protiv predsjednika Bašara Al Asada, postavši prvi visoko rangirani diplomata koji se pridružio sirijskim ustanicima.

Fares je u video poruci postavljenoj na Fesjbuku pozvao sirijske vojnike da slijede njegov primjer i okrenu oružje protiv režima u Damasku.

"Objavljujem da sam se pridružio, od ovog trenutka, revoluciji sirijskog naroda. Pozivam sirijske vojnike da se i oni pridruže revoluciji i brane svoju zemlju i građane. Okrenite svoje oružje prema kriminalcima iz tog režima", kazao je.

Snimljen je kako govori ispred zeleno-bijele sirijske zastave iz vremena prije nego što je stranka Baath preuzela vlast u zemlji prije pet decenija. Nije objavio na kojoj se lokaciji nalazi, niti je objasnio razloge za svoju odluku iako je u poruci pomenuo da snage režima ubijaju civile u zemlji.

Navaf je 2008. imenovan za sirijskog ambasadora u Iraku, osjetljivo političko mjesto nakon tri decenije zamrznutih diplomatskih odnosa ove dvije zemlje. Bio je tada siguran izbor jer je prethodno bio vođa stranke Baath u pokrajini Deir al-Zor, a i pripadnik je plemena Ogeidat, blisko povezanog sa sirijskom vladajućom alavitskom manjinom.

Bonus video: