Korea: Neću dozvoliti da nam SAD, Britanija i Švedska diktiraju odluku o azilu

"Mi ćemo se konsultovati sa svima sa kojima to treba, ali ćemo donijeti suverenu odluku o tome da li da Asanžu damo azil," izjavio je Korea
1 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2012. 20:06h

Predsjednik Ekvadora Rafael Korea izjavio je da njegova zemlja neće popustiti pod pritiscima Velike Britanije, Švedske i SAD prilikom odlučivanja o tome da li da odobri azil osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu.

"Mi ćemo se konsultovati sa svima sa kojima to treba, ali ćemo donijeti suverenu odluku o tome da li da Asanžu damo azil," izjavio je on za lokalnu televiziju, prenosi AFP.

Asanž se od prošlog mjeseca nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu gdje je podnio zahtijev za azil kako bi izbjegao izručenje Švedskoj.

Osnivač Vikiliksa, koji je na tom internet sajtu objavio 250.000 povjerljivih depeša američke vlade, u Švedskoj je optužen za silovanje, što on

Korea smatra kako se sama mogućnost da bi Asanž mogao biti osuđen na smrt u SAD može smatrati dovoljnim razlogom da mu ekvadorske vlasti odobre azil

Korea je rekao kako "veoma poštuje" London, Stokholm i Vašington, ali i da neće dozvoliti tim vladama da njegovoj zemlji "diktiraju odluku o azilu".

Prema njegovim riječima, sama mogućnost da bi Asanž mogao biti osuđen na smrtnu kaznu u SAD dovoljan je razlog da mu ekvadorske vlasti odobre politički azil.

"Ako je njegov život u opasnosti, to je dovoljan razlog da mu damo azil," kazao je predsjednik Korea.

Inače, Ekvador je Asanžu ponudio azil još 2010. godine.

Bonus video: