odobrovoljiti asada

Putin: Siriji je potreban unutrašnji dijalog, a ne intervencija izvana

Pronalaženje rješenja za sirijsku krizu iziskuje "teži i delikatniji rad od upotrebe sirove spoljne sile", smatra Putin
1 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2012. 15:04h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio danas da je za rješavanje krize u Siriji potreban dijalog režima i opozicije, a ne strana intervencija.

"Ubijeđen sam da moramo da uradimo sve što je u našoj moći kako bi primorali sukobljene strane da pronađu mirno političko rješenje za sva sporna pitanja", rekao je Putin u televizijskom obraćanju, koje je prenijela agencija Frans pres.

Prema njegovim riječima, pronalaženje takvog rješenja svakako iziskuje "teži i delikatniji rad od upotrebe sirove spoljne sile".

"Jedino tako se može obezbijediti dugoročna pogodba i budući stabilan razvoj situacije u regionu", naglasio je Putin.

Putin je upozorio da Moskva neće pristati na bilo kakvu vojnu intervenciju protiv Asadovog režima bez prethodnog zelenog svijetla Savjeta bezbjednosti UN, gdje Rusija raspolaže pravom veta

Putin je još jednom upozorio da Moskva neće pristati na bilo kakvu vojnu intervenciju protiv režima u Damasku bez prethodnog zelenog svijetla Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, gdje Rusija raspolaže pravom veta.

"Nastavićemo da čvrsto branimo principe povelje Savjeta bezbjednosti UN.

Obezbijedićemo da u slučajevima kad je potrebna nasilna intervencija, takvu odluku može jedino da donese Savjet bezbjednosti UN", dodao je ruski predsjednik.

Inače, specijalni izaslanik za Siriju Kofi Anan treći put je otputovao u Siriju gdje pokušava da "nagovori" predsjednika Bašara al-Asada da prihvati mirovni plan u šest tačaka o okončanju krize u toj zemlji.

Za to vrijeme, predstavnici sirijske opozicije otputovali su u Moskvu gdje razgovaraju sa Sergejom Lavrovom.

Galerija